Wedstrijd

Blaadjes op de trails

De Stuwwaltrail. Een onwijs mooie trailrun die al tijdenlang op mijn wishlist stond. Van start als een sneltrein, overgaand naar een boemeltreintje die vervolgens uitvalt door blaadjes op de (t)rails.

[heading size=4 style=underline]Standje trail[/heading]Omdat een loopmaatje nog geblesseerd was kon ik een paar weken terug zijn startbewijs overnemen. Was ik misschien iets te gretig om te denken dat ik na de Asics Xtrails van het weekend ervoor ‘gewoon’ nog even 20 kilometer zou weg tikken? Daarom had ik geen strijdplan voor deze trail. Gewoon lekker lopen en genieten van de prachtige omgeving van Doorwerth. Dus zondagochtend reed ik vol goede moed naar Doorwerth, waar het al snel een gezellige boel was met wel heel veel bekenden. De halve trainingsgroep was er (ok, dat is zwaar overdreven, maar er waren er best wat!) en voor ik het wist was het al tijd om te starten, terwijl ik mijn schoenen nog iets strakker dicht veterde. Oftewel, het was heerlijk relaxed, een typische ‘standje trail’.

[heading size=4 style=underline]Meet the mud[/heading]Ik stond eigenlijk iets te ver voorin het startvak, maar omdat ik natuurlijk niet had geluisterd naar de speaker kwam ik daar dus te laat achter. Dat was fout nummer 1. Want zodra het startschot klonk spoot ik er vandoor. Het rustige tempo dat ik voor ogen had was in geen velden of wegen te bekennen. Het parcours was de eerste meters erg smal, dat had ik dan weer wel gehoord van de speaker. En iets met modder. Binnen 300 meter kwam ik achter hoeveel modder. Terwijl iedereen probeerde een diepe modderpoel op de trail te ontwijken ging ik er dwars doorheen. Enkeldiep stampte ik door de plas en dat was koooouuudd! Ok, natte voeten zou ik toch wel krijgen dus waarom moeite doen om plassen te ontwijken? Het bleef alleen niet bij plassen, er was ook heel veel modder. Gladde modder, spek modder, kleverige modder, modderige modder, schoenabsorberende modder. Nu ben ik niet vies van een beetje modder. Maar ik gleed van links naar rechts over de trail en moest moeite doen om überhaupt op de been te blijven. Ik was niet de enige toen ik een ‘flotssjjj’ achter me hoorde, gevolgd door een ‘paar woorden’.
11220062_10208390820675249_39076833517016475_n
[heading size=4 style=underline]Van sneltrein naar boemeltrein[/heading]
Eenmaal op de stuwwal werd die modder bedekt door een laagje bladeren, waardoor de undercover modder nog verraderlijker werd. Geen moment liep ik ontspannen en dat merkte ik bij de eerste klim al direct aan de kuiten die begonnen te ontploffen. En dit was nog maar de eerste kilometer! Ook de volgende kilometers waren glibberen en glijden en doordat ik verkrampt liep begon mijn peesblad zich te roeren. KAK ook dat nog! Ontplofte kuiten en een dwars peesblad! Het kan weer niet op! Na een klim de stuwwal op was ik genoodzaakt de boel even te rekken in de hoop dat ik daarna wat meer ontspanning zou krijgen. Niet dus. Het parcours was ronduit fantastisch mooi. Al moest ik constant naar de grond kijken om te zien waar ik mijn voeten neer zette. Die sneltreinvaart waarmee ik van start was gegaan, was veranderd in een trein met vertraging. Een moment niet opletten, resulteerde meteen in een misstap. Dit was echt niet mijn dag… Zoals ze bij het spoor last hebben van blaadjes op de rails, had ik vandaag last van blaadjes op de trails. Een weiland kwam in zicht, maar wie dacht hier lekker over de polletjes te lopen kwam bedrogen uit. Het was zo drassig dat het wel drijfzand leek. Weer zakte ik bij iedere stap weg, het tempo kelderde zo mogelijk nog verder. Eindelijk het grasveld uit en terwijl we door de uiterwaarden langs de Rijn liepen zagen we kasteel Doorwerth dichterbij komen. Een prachtig beeld met de stuwwal op de achtergrond. Rustig boemelde ik door genietend van dit mooie uitzicht.
1610791_10208390823555321_4378408447928911587_n
[heading size=4 style=underline]Blaadjes op de trails[/heading]
Ik moest gewoon een paar foto’s nemen en terwijl ik stil stond zag ik dat er nog een lange trein van lopers achter me liep. Maar ik had zo ongeveer mijn besluit al genomen. Het kasteel zou ik nog passeren, maar daarna was ik er wel klaar mee. Op het 5 kilometer punt dook de route het bos weer in, de stuwwal op. Op datzelfde punt kwam ook de 7 kilometer langs. Voor mij was het klaar.
12391258_10208390819275214_1093891689235223965_nIk zag enkel modder en blaadjes op de (t)rails. Dit treintje strandde. Ik spelde mij startnummer af en zocht via google maps een route via de weg terug naar het startpunt. Maar niet voordat ik op het 7 kilometerpunt nog mijn loopmaatjes aanmoedigde die me verbaasd aankeken dat ik daar stil stond (“Wat sta jij daar te doen?”, “Op de bus…eeeh… trein te wachten!”). Ok, op naar het eindpunt via de weg. En zodra ik op het asfalt liep stopten de kuiten met protesteren en was peesblad weer braaf. KAK! Nou ja… die fysieke signalen waren er niet voor niets en het leek me wel zo verstandig om, met de Xtrails nog in de benen, er gewoon de brui aan te geven. Ook via de weg was het genieten van de prachtige omgeving, terwijl ik naast me de traillopers heen en weer zag zigzaggen en zo nu en dan zelf het parcours kruiste.
Het tennispark, waar de finish was, was in zicht en ook al had ik mijn startnummer opgeborgen, ik werd wel geregistreerd. Wandelend ‘finishte’ ik om me meteen bij het secretariaat te melden om mijn naam door te strepen. Enorm jammer dat het vandaag niet lukte, maarals troost kreeg ik een alcoholvrije verfrissing. Ondanks dat ik ben uitgestapt heb ik toch genoten van de prachtige trail, de perfecte organisatie, goede sfeer en gezelligheid met heel veel loopmaatjes. Het is omdat ik een weloverwogen keuze heb gemaakt dat ik er ook niet rouwig om ben dat ik uit ben gestapt en eigenlijk voelt het wel goed om eens sterker te zijn dan mijn ijzeren willetje.
12366276_10208390817515170_6169173524604724284_n

2 reacties

  • Elsa

    Ik heb dit jaar de zomereditie van de Stuwwaltrail gedaan en die was ook al erg pittig zonder een noemenswaardige hoeveelheid modder.
    Knap dat je verstandig bent geweest. Ik weet hoe moeilijk dat is.
    Succes met je herstel nu en volgend jaar gewoon in de herkansing bij de zomereditie!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!