Wedstrijd

Clubkampioenschappen AV Altis 2009

Vandaag was ik atleet. Mijn eerste meerkamp is een feit en ik heb meteen 5 pr’s op mijn naam gezet! Een topprestatie! Voor mij dan.
Het visualiseren heeft effect gehad op bepaalde onderdelen. Op andere onderdelen hadden externe factoren de overhand. Ik noem de wind, afleidend publiek… Ik zal deze techniek, evenals wat andere technieken, toch nog wat beter onder de knie moeten krijgen.

Tegen 11 uur arriveerde ik op de atletiekbaan. Meteen inschrijven, even bijkletsen en beginnen met inlopen voor het eerste onderdeel, de 100m. Een van de hoogtepunten voor mij van de dag, omdat ik hier al maanden over loop te zeuren tegen iedereen die het wil horen en vooral tegen degenen die het niet willen horen. Ondertussen waren ook mijn trouwste supporters (mijn ouders) en John gearriveerd. En wat een weer! De lucht was donker, miezerig en die wind!! Dat kon nog leuk worden met de 800 meter in het vooruitzicht…
De spanning begon toch een beetje in de buik te kriebelen. Om 12.00 uur werden we weggeschoten voor de 100 meter en meteen weer afgevlagd: een valse start. Niet door mij, daar ben ik te traag voor.
De 2e start ging goed en van de 5 banen lag ik 4e achter 3 sprinters. Eindtijd van 14.55, dus redelijk tevreden over mijn 1e 100 meter. Al weet ik dat ik op heel veel punten nog veel tijd kan winnen, maar goh, ik moet toch ergens beginnen!

Aansluitend het verspringen, waar ik wel wat tegenop zag. In een meerkamp draait het om techniek en als je die niet hebt… doe je vooral op de technische onderdelen eigenlijk een beetje voor spek en bonen mee. En dan wetende dat John daar met zijn megatoetercamera recht voor je neus foto’s staat te maken! Ik vloog een beetje, gelukkig met rugwind en landde niet zo ver in de bak, maar ach, 3.57 meter springen zonder ook maar iets van techniek onder de knie? Niet slecht vind ik. Al eindigde ik ergens in de achterhoede.

Op naar het 3e onderdeel, speerwerpen. We hadden tussendoor even pauze, dus kon er even een boterham naar binnen worden gewerkt en konden de eerste foto’s van John bewonderd worden… En dan zie je dus echt wat je fout doet!! Maar ook erg komisch om te zien.
Het speerwerpen ging waardeloos! Ging het met trainen nog best goed, technisch gezien, nu was het een grote chaotische bende!! Mijn 1e worp was ongeldig: mijn speer maakte een mooie salto in de lucht. Maar ik geloof dat dat een niet bestaand atletiekonderdeel is. De 2e en 3e worp kwamen dicht bij elkaar, knetterscheef maar wel geldig. Afstand… ik durf het bijna niet te zeggen… 13.13 meter. SLECHT!! Waar het aan heeft gelegen? Het waaide erg hard, dus waarschijnlijk heb ik daar wat last van gehad. Als ik de beelden terug zie, zie ik ook dat ik mijn werparm niet gestrekt houd. Tja, en dan gaat een speer dingen doen, die die niet hoort te doen… Ik was nog net geen laatste…

Kogelstoten ging beter dan gedacht. Ik nam het zekere voor het onzekere en wierp vanuit stilstand, zonder hupje. Het kost me nog teveel moeite om de balans te houden. De eerste worp was ongeldig, omdat ik met mijn domme hoofd niet nadacht en voor de streep uit de ring stapte… Gelukkig vloog de kogel bij die poging ook uit mijn hand, dus echt ver kwam hij ook niet. De 2e poging ging het beste en met 5.70 meter ook verder dan ik had gehoopt. Al kostte het me zo te zien toch wel wat moeite…

En dan finally! Eindelijk iets wat ik kan: hardlopen! Welliswaar over 800 meter, maar ik had er vertrouwen in. Van de deelnemende dames waren er maar 3 (mi)la-lopers, waaronder ik.
We werden op de startlijn opgesteld en ik stond op de 8e plaats, vrij ver naar buiten. Wellicht niet gunstig als je van meet af aan op kop wilt lopen, maar dat was niet mijn plan gelet op de harde wind. Ik had iemand voor me nodig. En die mazzel had ik. Na de start lag ik op een 5e plaats, maar binnen 100 meter kon ik nog een plek naar voren opschuiven en kwam ik achter een ervaren milaloopster. Als ik bij haar kon blijven, zou ik een mooie tijd kunnen lopen. En tevens hield ze me uit de wind. Misschien niet de meest sportieve manier, maar wel tactisch. En was dit niet een wedstrijd? De doorkomst op de 400 meter was 1.17, netjes.

De 2e ronde in en het tempo ging omhoog. Op de 450 meter haalden we een sprintster in, die zich in de eerste rond al helemaal kapot had gelopen. We lagen nu 2 en 3. Weer dat rechte stuk met veel wind. De bocht in en bij het uitkomen van de bocht zette de loopster voor me weer aan. Ik moest even een stukje los, maar kon weer aanklampen en we zetten in voor een eindsprint. Ik kwam net wat kracht te kort en na een mooie eindrace eindigde ik met een teenlengte verschil vlak achter haar als 3e in een tijd van 2.46.23.

Net wat langzamer dan gehoopt. Maar gelet op de tegenwind en het feit dat ik niet helemaal leeg was, zit hier groei in. Voor een 1e 800 meter helemaal niet verkeerd. Sterker nog: ik had zin om nog wat kilometers te gaan rennen. Ik was nu eindelijk weer warm!!
Het was alleen tijd voor het 6e onderdeel: een biertje drinken met een loopmaatje uit de trainingsgroep die een mooie laatste 1500 meter had gelopen. Onze eerste meerkamp was geslaagd, overall had ik een 4e plaats behaald, dus we hadden wat te vieren!

Uitslagen:
100 meter 14.55 seconden
800 meter 2.46.23 minuten
verspringen 3.57 meter
speerwerpen 13.13 meter
kogelstoten 5.70 meter

Ik ben een atleet. Maar mijn specialisatie ligt in het lopen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!