Wedstrijd

Een pr met een randje…

Ik zou het af laten hangen van mijn enkel en de weersomstandigheden. Of ik deel zou nemen aan de Breakfastrun 10 km in Hendrik-Ido-Ambacht op Koninginnedag. Ik wilde namelijk een pr lopen en anders niet. Leken zowel de enkel als het weer aan het begin van de week nog twijfelachtig, op zaterdag werd na de duurloop de knoop doorgehakt. Toch was er nog een andere factor in het spel en dat was geen onbelangrijke… Mijn opa overleed donderdag na een ziekbed. Hij was 1 van mijn trouwste supporters. Die pr zou er komen, hoe dan ook! En die is voor hem…

Drie jaar terug liep ik in HIA mijn nog steeds staande pr van 44.19 min. Het jaar daarna dacht ik dat wel even te evenaren, maar helaas… Er stond toen behoorlijk wat wind. En de afgelopen 2 jaar heb ik me vooral gericht op de kortere afstanden/was ik geblesseerd. Tijd om weer eens een serieuze gooi te doen naar een pr op dit geijkte parcours, wat onder de perfecte omstandigheden heel snel is.

En dit jaar ging ik niet alleen. Vriendlief Harm offerde zijn uitslaapochtend op om mee te gaan naar HIA. Niet alleen om aan te moedigen maar ook om zelf de 5 km te lopen.
En zo stond ik dus niet in mijn eentje om 3.30 uur naast mijn bed… Ik blijf erbij: dit is onmenselijk… En nu zelfs in het kwadraat! Douchen, ontbijten en op pad. De start was vroeger dan de andere edities, maar op tijd voor de na-inschrijving kwamen we aan in Cultureel Centrum Cascade. Daar omgekleed en de bagage gedropt, Richard gespot, om vervolgens in te lopen. De start van de 5 en de 10 km was om 6.15 uur en we hadden een plekje mooi vooraan in het startvak. Na het optreden van de grootste vriend uit de buurt (not, de hele omgeving werd er wakker van) op de hoogwerker met een megageluidsinstallatie, volgde het startschot.
Het plan was om een tijd van 4.25 p/km te lopen om zo uit te komen op 44.10 min. De eerste kilometer zoals altijd te hard (4.18), maar ik heb me redelijk ingehouden. De 2e kilometer ging in ongeveer dezelfde tijd. Harm was ondertussen al vooruit gesjeesd voor de 5 km.
We liepen door de slapende straten van HIA, passeerden een paar rotondes, haalden de wandelaars in en kwamen toen in het buitengebied. De eerste 5 km gingen onder schema en als ik dit vast zou kunnen houden of niet te veel tijd zou verliezen in de 2e helft werd het een dik pr! Het tempo liep alleen ietsje terug, maar ik liep nog steeds voor op schema. Bij de 7 km zag ik alleen iemand die ik niet verwachte… Liep Harm daar nu? De afslag voor de 5 km totaal gemist, omdat er niets, maar dan ook helemaal niets stond aangegeven op het parcours en de verkeersregelaar schijnbaar nog stond te slapen. Er waren meerdere lopers die het 10 km parcours op waren gelopen! Er zat voor Harm niets anders op dan de 10 km uit te lopen, maar als je je ingesteld hebt op 5 km knallen, dan ben je gewoon leeg en is het nog een end naar de finish.
Ik passeerde hem met nog een verdwaalde 5 km loper. Samen wisten we een vlak tempo te handhaven. De laatste 2 kilometers gingen weer door het dorp en het lukte waarachtig nog met de aanmoedigingen van de andere loper om het tempo richting de finish nog wat op te voeren. En de finish kwam in zicht, en de klok ook… krijg de pip! De tijd bleef staan op 43.23 min netto (43.25 bruto). Dat was niet een beetje een pr, maar bijna een minuut sneller!!
Richard was ook net gefinisht en met een high five werd mijn pr gevierd. En niet lang daarna kwam Harm over de finish in een tijd van 44.54 min! Niet getraind, niet op een 10 km ingesteld, zelfs nooit eerder een 10 km gelopen, maar hij doet het mooi wel even! Trots!

Na het lopen volgden het ontbijt, de uitslag en de prijsuitreiking. Dit keer niet in de prijzen, maar 5e overall. Jammer maar belangrijker vind ik mijn pr! Erg zuur voor Harm… hij had op de 5 km kunnen winnen… Extra balen dus dat het parcours superslecht aangegeven was…

Wat een ochtend… Een pr, maar eentje met een randje. Een rouwrandje. Opa is geen moment uit mijn gedachte geweest en of hij me nu de kracht heeft gegeven om een pr te lopen of niet, dit pr is voor hem.

Dag lieve opa, rust zacht…

 

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!