Wedstrijd

Onverwachtse vuurdoop

Gisteren was zo’n dag waarop ik niet helemaal helder was toen ik de deur uit ging richting Crossfit Amersfoort. Plan was een fijne WOD te doen, naar huis, eten en de rest van de dag invulling geven in de zon. Het liep allemaal helemaal anders…

[heading size=4 style=underline]WODje[/heading]Aangekomen bij de box kwam ik er achter dat ik zowel mijn labello (aaaarg de hell!) én mijn telefoon (dom rund!) vergeten had! Na ja, ik kom toch om even te sporten, dus dat overleef ik wel. Al was het op het kantje, want de WOD was behoorlijk pittig! Vooral door de temperatuur. Flink uitzweten dus en ik ben er helemaal niet van om in sporttop rond te lopen, maar mijn shirt moest toch echt even drogen. In de tussentijd kon ik mijn shake even wegwerken.

[heading size=4 style=underline]Weegmevrouw[/heading]In diezelfde tussentijd gebeurde er ook van alles in de box. Er kwamen mensen aan, die ik niet kende, de halve box werd verbouwd en er werd met een weegschaal gesleept… O ja, vanmiddag was Lift More voor teams, een gewichthefwedstrijd. Aangezien Claudia van de organisatie het erg druk had de vraag aan mij of ik de weging kon doen van de deelnemers. Prima! In sporttop, terwijl ik nog flink nazweette, met shake in de ene hand en pen in de andere noteerde ik van iedereen het gewicht en de aanvangsgewichten voor de snatch, clean & jerk en backsquat. Daardoor kwam ik ook tot de conclusie dat twee van de vijf deelnemers van Crossfit Amersfoort niet aanwezig waren. Ik toog naar Claudia met deze mededeling, die bijna wit wegtrok. Eén deelnemer was onderweg, dus dat was opgelost, maar die vijfde… dat was een probleem.

[heading size=4 style=underline]Ik zei ‘ja’![/heading]“Andrea, kun jij niet invallen?” Eeeeeeeeeeh… Ik heb net de WOD gedaan, geen eten mee en mag van de fysio niet te zwaar cleanen. Aan mij hebben jullie niets! Maar aan een deelnemer die er niet is, heeft het team helemaal niets! Tien minuten voor aanvang van de wedstrijd werd ik ineens keizenuwachtig. Ik had zojuist ja gezegd en stond op het punt aan mijn allereerste gewichthefwedstrijd mee te doen samen met mijn teamgenootjes Jennifer, Nannie, Bram en Thomas! Gelukkig heb ik wel altijd standaard mijn lifters in de tas zitten. Ik had toen minuten voor de warming up. Aangezien mijn aanvangsgewicht voor de snatch niet heel hoog was, zou ik al snel aan de beurt zijn.
Crossfit Lift More weightlifitng
[heading size=4 style=underline]Vuurdoop[/heading]Nou, daar ging ik dan! Mijn onverwachtse vuurdoop! Mijn naam werd omgeroepen en ik moest het ‘podium’ op. Eeehm… mag ik al beginnen? Ja dus. De snatch startte ik op 30 kilo. Een gewicht dat ik in ieder geval makkelijk kan halen. Dan heb ik in ieder geval één poging raak! Hoppa, gewicht de lucht in, strekking goed, droppen dat ding! Witte vlag omhoog, maar wel de mededeling dat ik het gewicht pas mag droppen als de jury dat zegt. Oeps! Ok… Even mijn volgende gewicht doorgeven en ik verdween weer naar achteren. De tweede poging was 35 kilo. Kan ik ook makkelijk hebben in de training, dus dat zou  nu ook wel moeten lukken. Met het gewicht wat langer in de lucht was ook deze poging goed.
Crossfit Lift More weightlifitngAangezien mijn pr op 40 kilo staat dacht ik ‘doe es gek!’, ik geef gewoon 40 kilo op. Maar dan wordt het een tactisch en strategisch spelletje. Achter konden we onze pogingen trainen, maar domme muts die ik ben wilde ik de stap van 35 kilo naar 40 kilo in één keer doen, zonder tussenstapje. Drie pogingen achter de schermen failde ik dus. Als ik nou maar een tussenstapje had gemaakt op 37-38 kilo… Dan had ik mogelijk mijn 3e poging op het podium de 40 kilo gehaald. Nu niet. Dus de rode vlag.  Aangezien de meeste deelnemers zwaardere gewichten snatchten had ik nu even rust en kon ik wat eten en aanmoedigen.

[heading size=4 style=underline]Clean & jerk[/heading]Best impressive om al die gewichten de lucht in te zien vliegen. Maar vooral ook heel gezellig met de deelnemers en aanhang onderling. Nog even en de clean & jerk ging van start, dus ik ging maar starten met de warming up. Vanwege een klemzittende bicepspees heb ik met deze oefening wat moeite. Daarom had ik mijn startgewicht ook drastisch laag ingezet, namelijk het gewicht waarmee ik normaal de warming up doe. Van de fysio mocht ik ook niet hoger. Met 35 kilootjes moest ik het doen en ik had eigenlijk het idee dat ik het na de eerste poging moest laten voor wat het was… Mijn eerste poging was een eitje en de schouder deed het prima: geen reactie. Mooi! Teambelang begon wat zwaarder te wegen en ik gaf mijn gewicht voor de 2e poging door: 40 kilo. Als ik de schouder zou voelen, kon ik altijd het gewicht nog droppen. Maar dat gebeurde niet. Goede clean en een strakke jerk en ook de 40 kilo vloog omhoog. Nou, dan kan ik ook wel 45 kilo proberen… Nog steeds 15 kilo onder mijn pr, maar ik wilde niet te veel risico nemen. Na de 3e goede poging iets reactie, dus ik verdween naar achteren met een lacrosse balletje om de boel even te masseren. Binnen no time was de reactie weg! Ik blij! Nu maar hopen dat de fysio hier geen lucht van krijgt…
Crossfit Lift More weightlifitng
[heading size=4 style=underline]Backsquat[/heading]Het derde onderdeel kondigde zich al weer aan: de backsquat. Met de halve marathon van donderdag en de intervaltraining van gisteren had ik een veilig startgewicht opgegeven. Iets te veilig bleek achteraf. De 70 kilo ging heel gemakkelijk en ook de 75 kilo kostte niet al te veel moeite. Met een pr op 85 kilo moest de 80 kilo in de 3e poging dan ook goed gaan. And I did. Maar dit voelde zo goed aan dat ik eigenlijk nog wel een poging voor 85 kilo wilde doen. Helaas heb je maar 3 beurten… Volgende keer dus iets minder voorzichtig inzetten. Misgaan kan het toch niet, want er staan drie mensen om je heen om het gewicht zo nodig van je over te nemen als je niet meer overeind komt.
Crossfit Lift More weightlifitng
[heading size=4 style=underline]Podiumplek![/heading]Zo, het zat er op! Nog even mijn teamgenootjes en de andere teams aanmoedigen, voordat de eindscores opgemaakt werden. Met mijn spek-en-bonen-score verwachtte ik niet dat we hoog zouden eindigen. Maar twee teamgenootjes konden aardig wat gewicht verstouwen. Tja, als je de Nederlands Kampioen weightlifting in je team hebt! Klinkt wel he, gewoon teamgenootje zijn van de Nederlands Kampioen! En dankzij mijn teamgenootjes bleken we nog als 2e team geëindigd te zijn ook! De wisselbeker ging naar de heren van Crossfit Bunschoten. Ook niet heel verwonderlijk, want een aantal van hen stond ook succesvol op het Nederlands Kampioenschap Gewichtheffen. Al met al een hele leuke en mooie ervaring en een heel onverwachtse vuurdoop op mijn eerste gewichthefwedstrijd mét podiumplek! Heel trots op mijn teamgenootjes en we namen er een borrel op! Lekker nagenietend in de zon en het pierenbadje. Maar nu was het toch écht tijd om thuis even bij te tanken. Je kon me nu zo ongeveer opvegen!
Crossfit Lift More weightlifitng

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!