Wedstrijd

Rennen als een kip zonder kop

Dat kan maar op één plek. In Barneveld tijdens de jaarlijkse Kippenren. Ik schitterde hier al een paar jaar door afwezigheid, maar een spontaan idee bloeide afgelopen week op. Op naar Barneveld!

[heading size=4 style=underline]Up to Barneveld[/heading]Omdat ik nog niet 100% zeker wist of ik zaterdag wel fit genoeg was (oftwel: willen mijn voeten vandaag wel of niet meewerken), besloot ik zaterdagochtend pas dat ik daadwerkelijk van start zou gaan. Eigenlijk zou er een lange duurloop op het programma staan, maar jammer genoeg is de halve marathon geen onderdeel van de Kippenren meer. Er veranderde deze 10e editie nog een paar dingen: de 5 en 10 kilometer werden gesplitst. Aangekomen in Barneveld wordt me ook direct duidelijk waarom: het café dat normaal stampend vol zit met deelnemers en aanhang is aan het verbouwen en gesloten. Dat maakt de capaciteit van het plein meteen een stuk kleiner. Wel jammer, want het is heerlijk weer!

[heading size=4 style=underline]Relaxte sfeertje[/heading]Mijn start was pas om 15.15 uur. Alle tijd dus om rustig thuis op te starten en richting Barneveld te gaan. Banaantje mee en vooral veel water. Aangezien ik zo min mogelijk spullen in de garderobe (lees: vrachtwagen) achter wilde laten, zou ik met mijn rugzakje lopen. Het was druk met parkeren, maar ik had enorme mazzel toen er voor mijn neus een plekje vrij kwam. Rustig wandelend met mijn banaantje richting de inschrijfdesk waar ik binnen 10 seconden een startnummer had. Zo. En nu gaan we lekker in het zonnetje wachten.
Kippenren BarneveldHeel veel bekenden waren er niet, ik kwam alleen Harry tegen die net de 5 km was gefinished en Edwin, die net als ik maandag aan de Utrecht Urban Trail mee gaat doen en een Anita Air Control Deltapad met daarin Angela. Dat gaf nogal even een absurde situatie toen ik iemand zag met een sportbeha waarvan ik de bh-bandjes overduidelijk herken! Als ik een man was geweest had ik een dreun kunnen verwachten met de opmerking “he jouw boobies moven ook niet!”

[heading size=4 style=underline]He ho let’s go![/heading]Lekker relaxt maakte ik me klaar voor de start. We zouden eens gaan zien wat het vandaag zou gaan worden. De omstandigheden waren in ieder geval perfect! Heerlijke temperatuur en geen wind. De warming up bestond dit jaar uit een Haka. Weer eens wat anders! Het startschot werd een paar minuten te vroeg gegeven volgens mijn horloge, maar dat kwam me eigenlijk niet verkeerd uit. Ok, op weg.

Idee was om tussen de 4.45-5.00 min/km te gaan lopen met hopelijk een versnelling in de laatste twee kilometers. Dat eerste stuk kwam ik nog wel goed door, maar jeetje ik had er op den duur wel moeite mee. Dat kwam mede door een banaan… Nu weet ik weer waarom ik nooit een banaan korter dan twee uur vantevoren eet. Ik kan alles handelen, maar een banaan leidt altijd tot ‘hernieuwde smaakbeleving’ tijdens het lopen… Níet fijn! Het tempo opschroeven ging dus echt niet. Aan de andere kant vond ik het ook wel best zo. Ik moest er na 7 kilometer aardig aan trekken om het tempo vast te blijven houden. En dan te bedenken dat precies 3 jaar eerder ik in dit tempo een marathon liep met zo ongeveer twee vingers in de neus! Dat is een best wel frusterende gedachte…

[heading size=4 style=underline]Meeeh…[/heading]En dit realiseerde ik me dus tíjdens het lopen, waardoor de mindset echt even niet goed was. Ik hobbelde maar door. Malend over mijn verloren gegane conditie, doordat ik eigenlijk sinds de marathon van Berlijn aan het tobben ben en pas sinds januari na wéér een tijdje zo goed als stil gezeten (voor mijn doen) te hebben aan het opbouwen ben. Na ja, veel slechter dan dit kan het niet worden (*afkloppen*). Ik noteerde een eindtijd van boven de 51 minuten op 10,5 kilometer… IMG_20170408_160757Dit was by far mijn slechtste tijd die ik in Barneveld heb gelopen. Getver, ook daar moet ik maar gewoon niet aan denken. Uiteindelijk heb ik best wel lekker gelopen, mits ik de banaan in bedwang kon houden. En dat de basis er is blijkt in ieder geval uit het feit dat ik de volgende dag geen spierpijn of zware benen had. Volgende kans: de 10 EM in Antwerpen.
Kippenren Barneveld Polar M430

[heading size=4 style=underline]Aanrader[/heading]Overigens is de Kippenren echt een aanrader. Het is een gezellige dorpsloop, met een voornamelijk regionaal deelnemersveld. De start en finish zijn midden in het dorp, waar het gezellig toeven is. Toevallig is het er iedere keer dat ik er gelopen heb (nu vijf keer) ook altijd mooi weer geweest! Het uit elkaar halen van de afstanden heeft ook wel een paar voordelen: bij de start ging er niet één grote mensenmassa door de smalle winkelstraten van Barneveld, maar waren het twee groepen van zo’n 450 lopers. Nog een voordeel is dat er geen 5 kilometer lopers bij de splitsing van de 10 en 5 kilometer nog even voor je langs willen schieten. Ook de finish is zo veel leuker, want in andere jaren kwamen alle afstanden (5-10-21,1 km) tegelijk over de finish en had je geen idee van de positie van de lopers. Nu is dat van elkaar losgekoppeld en kunnen de toeschouwers alles goed volgen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!