Wedstrijd

The countdown till M-day…

Pfffff… het aftellen is nu echt begonnen!! Nog 6 dagen… Iedere dag is een dag dichter bij d-day, of in dit geval m(arathon)-day. En iedere dag dichter bij m-day is een dag korter om me voor te bereiden op die 42,2 kilometers… Ik heb het idee tijd te kort te komen, terwijl ik anderzijds op springen sta om die marathon te gaan lopen. Ik ben gewoon zenuwachtig… en niet zo’n beetje ook! Nu al!! En zenuwachtigheid uit zich bij mij op diverse manieren…

[heading size=4 style=underline]1. Twijfel[/heading]Kan ik het wel, kan ik het niet? Had ik in de voorlaatste week niet nog een lld van 20 km moeten lopen, of waren die paar korte duurloopjes voldoende? Moet ik nog een keer een snelle 10 km lopen, of is dat toch niet zo verstandig (tja, wat is in mijn ogen wel verstandig…)? Houden mijn benen het wel, of knallen al die pijntjes er straks in de 1e kilometer zo hard in dat ik de marathon niet volbreng? Kom ik man met de hamer tegen, of kan ik hem van me afschudden? Moet ik mijn voeding nog meer aan gaan passen, of doe ik het zo goed? Moet ik de route nog een keer gaan fietsen, of kies ik voor go with the flow? Moet ik water of koolhydraten in mijn bidon doen? Moet ik water of koolhydraten op mijn posten bijvullen? Zal ik last hebben van mijn hooikoorts, of is het weer gunstig?
En vooral: wat moet ik aan??? Niet omdat ik zo ongelooflijk ijdel ben (ja ok, een beetje dan, maar ik ga toch echt niet op hakken lopen!), maar omdat ik op dit moment nog totaal niet weet wat het weer gaat doen. Wordt het warm? Gaat het regenen? Wordt het warm en gaat het regenen? Zal ik een pet op doen of toch maar een zonnebril? Wel of geen vaseline op mijn kop? Aaaaaaaaaaaaaahh!! Ik word gek van mezelf!!

[heading size=4 style=underline]2. Opvliegerig[/heading]Tja, en een gevolg daarvan is dat ik in zo’n laatste week behoorlijk opvliegend kan zijn (lees: kortaf, chagrijnig, mopperig…). Ik ben met mijn hoofd maar met 1 ding bezig en voor andere dingen is dan even geen plek. En al helemaal niet voor onzinnige discussies en oeverloos geouwehoer.
Normaal heb ik daar eigenlijk alleen last van als ik gepland heb een pr te willen lopen. Maar nu dus ook. O ja, dit is mijn 1e marathon, dus dat wordt natuurlijk een pr…
Dus het liefst sluit ik mezelf af van wat er om me heen gebeurd, maar dat wordt dan ook weer zo saai he… Gelukkig kent mijn omgeving me langer dan vandaag, maar eerlijk is eerlijk: korte teentjes heb ik momenteel wel. Hopelijk heeft dat geen invloed op de afwikkeling van mijn voetjes.

[heading size=4 style=underline]3. Eten en drinken[/heading]“Geen nieuwe dingen testen tijdens een marathon, altijd alles in je voorbereidende duurlopen testen”, zei een ervaren Hardloper (ook wel genoemd trainer) mij. Zo ook de voeding. Zo gezegd, zo gedaan. Wat betreft koolhydraten weet ik zo ongeveer wat en wanneer ik iets in welke hoeveelheid moet nemen. Ik ga voor de gelletjes en energizer van Powerbar. Dat bevalt me gewoon het beste. En laat de energizer nu de sportdrank zijn die ook tijdens de marathon geschonken wordt. Daarnaast heb ik sportwater van Aquarius voor de mineraaltjes. Dat kan ik eventueel nog aanlengen met Peptiplus, de hersteldrank, die ik altijd gebruik.
So far so good. Maar hoe dan in laatste weken? In ieder geval 2 weken geen alcohol… shit… De laatste week ook geen koffie meer…ook shit… Veel water, maar dat dronk ik altijd al.
En dan het eten. Dat wordt weer een tapering off-dieet. En daar heb ik ervaring mee… heel veel. Ik werd er namelijk GEK van!! Dagen heb ik zitten rekenen hoeveel grammen koolhydraten, eiwitten en vetten er in bepaalde voedingsmiddelen zaten. Van boterhammen tot aardappelen en van kipfilet tot chocochipcookies. Een week lang heeft er een berg eten om me heen gelegen waar ik mee aan het rekenen was. En ik was zo druk met rekenen dat ik het bijna vergat te eten!! Dus viel ik door al dat gedoe een kilo in 1 week tijd af… en da’s niet goed he… Dat moet nu dus niet gebeuren he. Dus wat ga ik doen? Ik ga het dieet van vorige keer gebruiken (copy, paste), scheelt heeeeeeel veel gereken. Ik zal alleen een paar voedingsmiddelen moeten vervangen (pepernoten verkopen ze niet in juni) en ik wil meer calorieën binnen krijgen, zodat ik in ieder geval in de laatste week geen gewicht verlies.
Met de voeding binnen krijgen zal het dus wel goed zitten.

[heading size=4 style=underline]4. Wc-perikelen[/heading]Maar als ik zenuwachtig ben, moet ik iets heel veel. En dat is naar het toilet gaan. Voor de grote boodschap wel te verstaan… Daar gaat de voeding weer!!
Nu heb ik altijd wel krampen van de zenuwen op een wedstrijddag (5 x in 2 uur tijd voor een wedstrijd naar de plee is normaal), maar ik merk dat m-day nu al invloed heeft op mijn gestel! Ik denk dus dat ik niet bang hoef te zijn dat ik tijdens het lopen van de marathon last zal krijgen van “aandrang” (ik hou het netjes). En mocht ik toch hoge nood krijgen? Ik heb ontdekt dat er om de 2,5 km portopoepies staan, dus ik kan lekker van me afblazen. Maar hopelijk schieten alle netjes gecalculeerde koolhydraten niet te snel de pot in…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!