Wedstrijd

Urbanathlon Amsterdam

Men’s Health Urbanathlon werd afgelopen zondag voor de derde maal gehouden in Amsterdam. Omdat ik zelf in Amersfoort de halve marathon liep dook vriendlief de ArenA in voor de 10 kilometer obstaclerun en doet hiervan verslag.

[heading size=4 style=underline]Last minute decision[/heading]De Men’s Health Urbanathlon is overgewaaid uit de Verenigde Staten en wordt in diverse steden over de hele wereld gehouden. Voor mijzelf was het de eerste keer dat ik meedeed aan Men’s Health Urbanathlon. De eerste editie, een paar jaar geleden, werd een regelrechte ramp doordat wegen op het Java-eiland niet waren afgezet. Sinds vorig jaar is het terrein rondom de Amsterdam ArenA het strijdtoneel. Waar de tweede editie van vorig jaar nogal nat was, had deze editie geen last van slecht weer. Eerlijk gezegd was het een nogal vies warme middag. Ik had mijzelf op het laatste moment bedacht om mee te doen, dus marktplaats afgespeurd naar een deelname bewijs: zondag zou ik starten in de 2e startgroep genaamd Barcelona.

Urbanathlon_2014_amsterdam-1

[heading size=4 style=underline]Party on[/heading]Ruim op tijd arriveerde ik samen met mijn vader bij de ArenA. Na netjes door de stewards bij de ingang welkom geheten te zijn, betreden we het veld. Ondanks dat het niet mijn club is, geeft het je toch een apart gevoel om zo over de grasmat op te lopen. Daar stond op de middenstip de ‘Samsung Sprint Challenge’ te wachten. Dit was een speciale hindernis bij de Urbanathlon. De man en vrouw die dit specifieke obstakel het snelste overwinnen worden beloond met een Samsung GALAXY S5 en een Samsung Gear Fit! Nooit weg al zeg ik zelf.
Achterin was het stadion ingericht als festival terrein. Hier kon je ook gelijk je startnummer ophalen. Dit was in de vorm van een tag die tussen je veters gaat.Wel zo fijn, want startnummers op de buik verlies ik altijd, om van de stekende speldjes nog niet te spreken! Verder stonden er stands van SamsungH&MRevalidatiefondsDavid Lloyd en Breaker. Eten en drinken kon bij een van de stands gekocht worden en verder lagen er zitzakken waarin je van het zonnetje kon genieten.

Urbanathlon_2014_amsterdam-3

[heading size=4 style=underline]Let’s get it started[/heading]Ik zat in de 2e startgroep dus had nog ruim een uur voordat wij het startvak in mochten. Na een korte warming-up, verzorgd door David Lloyd, ging de roldeur omhoog… Voor 50cm… dus kruipen maar. Eenmaal onderweg merkte ik al snel dat het erg warm is. Na paar honderd meter lopen kwam het eerste obstakel, de fietsrekken. Waar sommige netjes erover heen gingen namen veel mensen de pussy lane. Tussen de twee rekken in was net, maar dan ook maar net ruimte genoeg om je zelf erdoorheen te duwen. Nu al kiezen voor de pussy lane? Waarom doe je mee aan een obstacle run?

Urbanathlon_2014_amsterdam-7

[heading size=4 style=underline]Nailed it[/heading]Zes meter monkeybars, door en over auto’s. Niet echt de meest spannende obstakels, maar best een uitdaging voor wie niet gewend is obstacleruns te doen. De ervaren obstaclerunner zal hier de uitdaging toch vooral zoeken in het neer zetten van een snelle tijd of het meezeulen van allerlei materialen over het parcours. Op een gegeven moment splitste de route. Rechts voor de 5km en links voor de 10km. En vanaf hier begon een saaie gedeelte. De 10km lus was veelal lopen zo nu en dan een obstakel. Jammer want er was echt ruimte genoeg om obstakels te plaatsen. Bij station Amsterdam Arena komen de afstanden weer bij elkaar. Langs het station, richting de ArenA was daar ‘The Wall’. Even een mede ‘runner’ geholpen eroverheen te komen en daar was de ‘Under-Over-Through by H&M’. Deze gaf geen probleem om vervolgens de trap naar de 2e ring van de ArenA te moeten nemen. Dit is het zwaarste obstakel in heel de Urbanathlon! Zigzaggend over de tribunes, trap op en af, door de gracht en het veld op. Op naar de ‘Samsung Sprint Challenge’: op naar die telefoon! Voor mijn gevoel ging hij redelijk snel maar of het genoeg was? Gelijk erachter lag de finish waar we ontvangen werden met een flesje Theoni water en je zwaar verdiende zweetband….. voor om je pols. Geen medaille zoals vorig jaar, bummer… Volgens mijn vader heb ik er ongeveer 57 minuten over gedaan. Niet slecht maar kan veel beter.

Urbanathlon_2014_amsterdam-6

[heading size=4 style=underline]Slapstick[/heading]Even bijkomen, wat foto’s gemaakt en redelijk voldaan verlaat ik de ArenA. Buiten de ArenA kom je langs de ‘The Wall’ en ‘Under-Over-Through by H&M’. Deze was nu een stuk drukker dan toen ik er overheen ging. Dus zijn we even blijven kijken hoe de overige ‘urban athletes’ het er vanaf brengen. Sommigen gaan er soepel en zonder moeite overheen, terwijl anderen bijna slapstick-achtige taferelen a la buurman en buurman uithalen om over ‘The Wall’ te komen. Wat mij opviel is dat niemand elkaar echt helpt in tegenstelling tot bijvoorbeeld Mud Masters en Strong Viking.

Urbanathlon_2014_amsterdam-4

Urbanathlon is niet de zwaarste obstaclerun, maar is voor de nieuwsgierigen een leuke kennismaking met de sport of voor de doorgewinterde obstaclerunner een must do. Je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt. De locatie van de Urbanathlon in de ArenA is enorm gaaf en overweldigend als je de ArenA weer binnen komt met de muziek die door het stadion schalt.

Urbanathlon_2014_amsterdam-5

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!