Wedstrijd

Zigzag over de Ginkelse Heide

Men  neme een kaart, een kompas, een checker en een lijstje met checkpoints en je hebt een fantastisch avontuur in het bos, of waar je dan ook bent. Ik heb een nieuwe leuke bezigheid gevonden: oriënteringsloopjes!

[heading size=4 style=underline]Groentje[/heading]Nadat ik in Lange Duinen van Soest al kennis mocht maken met het navigeren van het ene naar het andere checkpoint met een beginnersroute, lag de lat vandaag iets hoger. Ik zou namelijk een technisch moeilijke route van 5 kilometer gaan doen. Kon ik de vorige keer nog volledig op de kaart navigeren omdat de checkpoints vlak langs paden lagen, nu moest ik toch echt mijn kompas gaan gebruiken om bospercelen te gaan doorkruisen. Ik had er zin in! En omdat ik de omgeving van de Ginkelse Heide nog totaal niet kende liep ik een tijdje terug al ten noorden van de N224 een klompenpad. Niet dat dat enige zin heeft gehad, want ons stuk bos met checkpoints lag natuurlijk ten zuiden van diezelfde weg.

[heading size=4 style=underline]Op zoek naar de start[/heading]Zondagochtend dus op tijd naar Ede, naar het natuurcentrum om precies te zijn (wat ook het startpunt is van dat klompenpad). Met een bakje koffie en nog wat instructies en tips van loopmaatje Alwin was ik er denk ik wel klaar voor. In de kooi was de registratie, waar ik na betaling mijn checker mee kreeg. En dan naar de start. Waar is de start? Dat schijnt vaak het lastigste te zijn van een OL, de start vinden. Deze was twee kilometer verderop aan de andere kant van de provinciale weg en vonden we door de linten in te bomen te volgen.
De start is een verhaal apart. Er is een vierkant van lint gespannen. Per afstand mag er één persoon in het vierkant plaats nemen. Voordat je het vak in gaat zorg je dat je checker opgeschoond is door deze in twee checkpoints te steken. Om de twee minuten gaat een groepje van start. Ieder dus een eigen afstand en eigen kaart met checkpoints. Achter elkaar aanlopen heeft dus geen enkele zin. Gedurende een uur kun je op deze wijze starten, je hebt dus geen vaste starttijd.

[heading size=4 style=underline]Check check[/heading]Al heel snel was ik aan de beurt. Een voordeel van op tijd aanwezig zijn en aangezien ik geen idee had hoeveel tijd ik nodig zou hebben leek het me verstandig om vroeg te starten, zodat ik meer tijd had voordat de checkpoints door de organisatie opgeruimd zouden worden. En daar ging ik. Geen startschot, maar startpiepjes, checker in het startcheckpoint en op naar de eerste vlag een stukje verder. Vanaf hier begon mijn route. En die begon niet makkelijk, want ik keek recht in de zon en was compleet verblind. Als een blinde kip probeerde ik mijn weg te navigeren door een stuk bos waar ik continue struikelde en mezelf klem liep in takken. Dit werkte niet… Ik koos de kortst mogelijke route naar het dichtstbijzijnde pad en besloot het eerste checkpoint aan de hand van de paden te vinden. Dat kost meer loopmeters, maar is voor uiteindelijk sneller dan blind door een bos ploeteren met de kans totaal de verkeerde kant op te navigeren. Ik vertrouw mezelf nog niet helemaal met kompas. Maar voila, daar was mijn eerste checkpoint.

[heading size=4 style=underline]Van het padje af[/heading]En toen de volgende. Ai, hierbij moest ik wel op kompas gaan lopen. Ik zocht een markant punt aan het pad, legde mijn kompas en verdween toen door de heide, dwars door de takkenzooi de bosjes in. Het is best tegennatuurlijk om van de geijkte paden af te wijken. Waar je normaal op je kop krijgt als je dwars door de bosjes of heide dendert, is het bij een OL juist de bedoeling dat je dat doet. Hiervoor heeft de organisatie toestemming geregeld met de landeigenaar waardoor je dit dus ook zonder problemen kunt doen. Een OL is dan ook een kleinschalig loopje, om de natuur niet te veel te belasten. Terug naar mijn zoektocht naar checkpoint 2 en ik geloof dat ik best wat meer op mijn navigeren mag vertrouwen. Ik liep er recht heen! Check!

[heading size=4 style=underline]Takkewijf[/heading]En zo ging het van punt naar punt naar punt, van oost naar west en van noord naar zuid door het bosperceel. De ene keer via de paden als dat de snelste manier was om van A naar B te komen, waarbij ik lekker vaart kon maken, en de andere keer op het kompas. Hilarisch om dwars door het bos andere lopers alle kanten op te zien lopen, wapperend met kaart in de de hand en een lijst van checkpoints vastgebonden op de arm en een kompas. Geritsel in de struiken naast het pad waar je loopt, waar iemand naarstig op zoek is naar zijn of haar checkpoint. Maar vooral hilarisch zijn de andere bosgebruikers die wel heel raar staan te kijken als je uit de bosjes komt struikelen, je bril en pet weer recht zet en doet alsof er niets aan de hand is. Levert ook leuke gesprekken op!

[heading size=4 style=underline]Gelukt![/heading]Het ene punt was makkelijker te bereiken dan het andere. Al ligt dat ook aan de aanlooproute die je zelf kiest. Zo was ik zo slim om de kortste route vanaf een pad naar een checkpoint te kiezen. Deze route ging wel dwars door de bramenstruiken… handig joh! Het laatste stuk van de route ging via een stuk heide, waar kris kras lopers over de heide raceten op zoek naar checkpoints. Ik moest vanaf hier volledig op kompas lopen omdat ik aan de paden niets had. Ik legde mijn lijntje, liep, struikelde en gleed (want spekglad zijn die schapenkeutels en mos) zo recht op mijn doel af: een checkpoint in een kuil die slecht zichtbaar was. Om me heen zag ik mensen zoeken en zoeken en ik deed net of ik ook verder liep te zoeken, maar stak ondertussen mijn checker in het checkpoint. Tralallalaaaaa en doooorrr! Nog een paar te gaan en toevalligerwijze vond ik ze supersnel. Alleen door het verraderlijk gladde terrein liep ik iets minder hard dan ik zou willen. Ik finishte in ongeveer 1 uur 17 en had bijna 8 km op de teller. Oftewel wat extra kilometers gelopen door de paden te volgen. Eigenlijk heel jammer dat ik al binnen was. Dit is veel te leuk! Nu al zin in een volgende OL!

[heading size=4 style=underline]Nèt geen top 3[/heading]Grote verrassing als de uitslagen aan het einde van de middag online staan. Ik ben 4e overall geworden! Weliswaar met een groot gat van achter de top 3, maarrrr…. wel 1e vrouw! Ik mag dus echt wel wat meer vertrouwen op mijn navigatiekunsten. Op naar de volgende OL, benieuwd welke dat gaat zijn. Ik denk dat ik een nieuwe hobby er bij heb!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!