Weekly Queeste

Hardlopen in het donker – Weekly Queeste #28

De wintertijd is ingegaan en er is geen ontkomen meer aan: hardlopen in het donker. De dagen worden steeds korter en in het schaarse daglicht wat nog resteert zit je op kantoor. Thuis aangekomen schiet je snel je loopkleding en –schoenen aan en je rent de deur uit, de donkere nacht tegemoet. Je bent de straat nog niet uit of een auto, die af wil slaan, ziet je over het hoofd en moet vol in de rem om je nog te kunnen ontwijken. Je schrikt je rot, word boos. “Kijk toch uit je doppen” schreeuw je naar de bestuurder. Maar de reactie van de bestuurder zet je even aan het denken: “zorg dat je zichtbaar bent!”. Zichtbaar?

[heading size=4 style=underline]De Queeste[/heading]
Vandeweek kreeg ik een dringend verzoek van Marcel. Hij verbaast zich er over dat er zoveel hardlopers in het donker gaan lopen in donkere kleding, zonder reflectie en zonder lichtjes. Of ik alsjeblieft niet een artikel daar aan kan wijden. Dat hoef je maar één keer te vragen, want ik sluit me hier volledig bij aan! Dus…

Waar moet ik rekening mee houden als ik ga hardlopen in het donker en hoe zorg ik er voor dat ik zichtbaar ben?

[heading size=4 style=underline]Kwetsbaar[/heading]Als hardloper behoor je tot de zwakste groep weggebruikers en dat maakt je erg kwetsbaar. Hardlopers worden niet beschermd door een helm of de constructie van een auto. Daarnaast behoren we, hoe hard we ook denken te lopen, tot de traagste weggebruikers. Verkeer raast om ons heen. Door het verschil in snelheid worden we al vaak over het hoofd gezien. Weersomstandigheden als regen, een laagstaande zon, of een donkere weg zonder lantaarnpalen maken de situatie er voor ons niet veiliger op. Hoe vaak worden we er niet op gewezen dat we ons zichtbaar moeten maken in het verkeer? En iedere keer verbaas ik me er weer over hardlopers te zien die in zwarte of donkere kleding, zonder enige vorm van reflectie of een lichtbron, over (onverlichte) wegen rennen! Dat ene reflecterende logootje is voor een automobilist pas zichtbaar op een paar meter afstand als de koplampen er recht op schijnen. Dan is remmen al te laat…
RunAndreaRun Berlijn Odlo
[heading size=4 style=underline]Bewustwording[/heading]Veel hardlopers zijn zich totaal niet bewust van hun eigen kwetsbaarheid. “Maar ik zie genoeg, ik let wel op”. Dat is geen argument, want hoe kan het dat er dan toch ongelukken gebeuren, waarbij hardlopers over het hoofd worden gezien? Hoogste tijd dus voor extra aandacht voor zichtbaarheid! Want wij, hardlopers, kunnen best bewuster omgaan met onze eigen veiligheid. En die van anderen. De markt biedt ons ten slotte enorm veel mogelijkheden. Tegenwoordig kun je bijna overal wel terecht voor producten die de veiligheid tijdens het lopen in het donker kunnen vergroten. Denk aan kleding, reflectiehesjes, ledverlichting, reflectiestrips, (hoofd)lampjes, etc.

[heading size=4 style=underline]De theorie[/heading]Ok, eerst moeten we even weten wat er gebeurt met ons zicht in het donker. Want hoe kan het dat wij als hardlopers denken alles prima te zien. En onderschatten we hiermee het risico van gevaar?
Het oog is een ingenieus stukje techniek, waarmee we overdag en ’s nachts kunnen zien. Licht dat in het oog valt passeert eerst het hoornvlies en dan de iris. In de iris zit een rond gaatje, de pupil, waar het licht doorheen gaat. De iris regelt, net als in een fotocamera, de hoeveelheid licht dat het oog binnen komt door de pupil wijder of kleiner te maken. Vervolgens valt het licht op de ooglens die er voor zorgt dat we scherp zien om daarna via het glasvocht (je oog is grotendeels opgevuld met een soort gelei, het glasvocht) op het netvlies te vallen. Dat netvlies bevat staafjes en kegeltjes die respectievelijk verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van contrast en kleur. De kegeltjes zijn beperkt gevoelig voor licht, wel gevoelig voor kleur en stellen ons in staat scherpe details waar te nemen. Ze werken optimaal bij een helder verlichtingsniveau. De staafjes zijn veel lichtgevoeliger en functioneren optimaal bij een laag verlichtingsniveau. Ze kunnen geen kleuren en details onderscheiden. De staafjes zijn dus van groot belang bij het zien in het donker. Maar hierdoor zie je meer in contouren dan in details en kleur. Je ogen passen zich aan aan de lichtomstandigheden. Omdat je als hardloper niet een enorm hoge snelheid hebt geven de contouren in de omgeving je voldoende beeld om te anticiperen op je omgeving. Plus je zult waarschijnlijk lopen op een weg waar je vaker loopt, dus je kent de weg waarschijnlijk ‘blindelings’. Maar met hetzelfde verlichtingsniveau is het voor een automobilist een stuk lastiger. Ten eerste is er al de snelheid waarmee de auto zich voortbeweegt. Doordat je in schemer meer de contouren dan details ziet, heeft een automobilist hier een ‘handicap’. Niet voor niets heeft een auto koplampen, dus wat er recht voor de auto gebeurt, ziet de automobilist (door het verlichtingsniveau) wel in detail. Maar juist wat er buiten de lichtbundels gebeurt, is voor een automobilist dan nog slechter te zien. De ogen moeten namelijk zich steeds aanpassen aan het licht dat het oog binnen komt. Het schakelen van licht naar donker, duurt langer dan andersom. Alles buiten de lichtbundels is bijna een zwarte vlek. Begin je te voelen waar ik heen wil?
RunAndreaRun ODLO
[heading size=4 style=underline]De praktijk[/heading]Stel je nu voor. Je loop in het donker in je zwarte kleding zonder enige lichtbron een lekker duurloopje op de stoep. Er is maar weinig straatverlichting en de lantaarnpaal op de hoek van de straat is kapot. Je komt bij de kruising en ziet een auto van links komen, want de koplampen verlichten de straat. “Ach ik kom van rechts, dus ik loop door” besluit je. Uiteraard kijkt de automobilist naar links en rechts om te kijken of hij door kan rijden. Omdat de automobilist zijn blik van recht vooruit (van de lichtstralen van de koplampen) naar buiten de lichtbundels verplaatst, moeten de ogen zich aan deze veranderende verlichtingsniveau aanpassen. Even ziet hij niets dan donker. Hij denkt dat de weg vrij is en trekt op. Totdat jij in eens vol in de koplampen staat. Een botsing is niet meer te voorkomen… Een ongeluk zit in een heel klein hoekje en het zal absoluut geen moedwillige aanslag op jouw leven zijn als je op deze manier een ongeluk krijgt. Maar met het oog (wat een woordspeling!) op de vorige paragraaf is het misschien wel noodzakelijk om wat aan je eigen zichtbaarheid te doen.

[heading size=4 style=underline]Shine bright[/heading]Maar wat kun je nu doen om je zichtbaarheid te vergroten? Zoals eerder opgemerkt is er van alles te koop. Even een beknopte opsomming:

Reflectie
Dit materiaal reflecteert door invallend licht. Meestal is er wel iets van reflectie verwerkt in loopschoenen en sportkleding. Denk maar aan logo’s of de biesjes in je hardloopjasje. Verder zijn er allerlei bandjes, hesjes, etc. verkrijgbaar. Alhoewel het je zichtbaarheid wel iets vergroot, is de reflectie alleen zichtbaar als het licht er rechtstreeks op schijnt. Niet voldoende om jouw veiligheid in het donker te garanderen dus.

Lampjes
Naast reflectie is het dan ook aan te raden een lampje te dragen. Die zijn er in heel veel soorten: borstlampjes, ruglampjes, hoofdlampjes, armlampjes, hele harnassen. etc. De meeste lampjes hebben als doel je meer zichtbaar te maken, met een wit lichtje aan je voorkant en een rood lampje op de rugzijde. Maar er zijn ook lampen waarmee je de weg voor je kunt verlichten en die er echt zijn om je weg te verlichten. Handig als er geen straatverlichting is jouw omgeving is, of tijdens een nachttrail.
10406490_970017073059659_2552073786489556302_n

Sportkleding
Zwart absorbeert al het licht. In donkere kleding ben je een donkere vlek tegen de evenzo donkere achtergrond: nauwelijks tot niet zichtbaar dus. Felle en neonkleuren en wit maken al dat je ietsje meer zichtbaar bent.
Veel merken hebben voor de wintermaanden meer reflecterend materiaal in de collectie zitten, zodat je zichtbaarheid vergroot wordt. Asics heeft sinds enkele jaren de prachtige Lite-Show collectie met kleding en schoenen in de meest gave en reflecterende uitvoeringen. Odlo presenteerde in Berlijn tijdens de Night Run de geweldige Shine in the Dark collectie. Van Under Armour schafte ik kort geleden een ongelooflijk reflecterend setje aan. Saucony was jarenlang toonaangevend met de ViziPro lijn met felle signaalkleuren, reflectie en ledverlichting. Nike heeft onlangs de Flash Pack voor komende winter gelanceerd en die is waan-zin-nig!
Nike_Flash_Pack_Group_1_48277
[heading size=4 style=underline]Safety counts[/heading]Naast het dragen van reflectie en lampjes is er nog een aantal maatregelen dat je kunt nemen om je eigen veiligheid in het verkeer te vergroten:
– Ook in weersomstandigheden als mist en regen is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn.
– Als je noodgedwongen op de rijbaan moet lopen, zoals op landweggetjes, of een fietspad, loop dan het verkeer tegemoet. Je ziet het eventuele gevaar dan aankomen en kunt alert reageren.
– Het dragen van earplugs met muziek zorgen er voor dat je omgevingsgeluiden niet (goed) kunt horen. Hartstikke gevaarlijk!
– Blijf altijd alert in het verkeer. Niet iedereen let (onbewust) niet goed op en niet alle weggebruikers (andere hardlopers, fietsers) zijn zo goed zichtbaar als jij dat bent.

[heading size=4 style=underline]Oproep![/heading]Voor mijn Weekly Queeste ben ik altijd op zoek naar vragen. Een queeste in een queeste zeg maar. Heb jij een vraag waar je echt niet uitkomt? Wil je weten hoe je sneller kunt worden op een 5 kilometer, hoe je moet toe trainen naar een halve marathon, wat je nu beter wel en niet kan eten in de ochtend voor een wedstrijd, hoe je je het beste kunt kleden bij diverse weersomstandigheden, of je met een kater wel of niet moet gaan hardlopen, wat je doet tegen startkak, hoe je een push up kunt leren of die verrekte double unders? Stuur dan je vraag in! Geen vraag is te gek of te dom. Voor jou ga ik op zoek naar het antwoord. Jouw vraag wordt mijn queeste en voor jou ga ik door water en vuur. Of modder. Voor het antwoord ga ik de strijd aan, het avontuur tegemoet, of ren ik gillend weg. Wie weet zie jij vervolgens jouw vraag mèt mijn antwoord in woord en beeld (o… ooo…) terug op RunAndreaRun.nl! Stuur je vraag in via het contactformulier met als onderwerp “Queeste” en vergeet je naam en mailadres niet.

Foto’s: Stefan Haehnel/Odlo, Nike

2 reacties

  • Christiaan

    Ook Decathlon verkoopt reflecterende loopkleding. Deze lijn heet ‘Kalenji by night’. Uiteraard heeft de meeste kleding een fluorescerende kleur en voldoende reflectie componenten. En dat voor een vriendelijke prijs. Heb zelf o.a. het mouwloze jasje. Mag ook wel eens vermeld worden.

    • Andrea

      Laten we dan ook de Action, Lidl, AH (zo af en toe) en de Hema meteen vermelden, want daar zijn ook vaak lampjes en reflectiedingen te koop!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!