Weekly Queeste

Help hoe overleef ik vrijdag 13e! – Weekly Queeste #33

Ben jij bijgelovig of niet? Vandaag is het vrijdag de 13e, ongeluksdag bij uitstek! In deze Weekly Queeste onderzoek ik waar dat bijgeloof vandaan komt én hoe jij deze dag kunt overleven met zo min mogelijk risico op ongelukken.

[heading size=4 style=underline]De Queeste[/heading]We krijgen er dit jaar twee keer mee te maken, vrijdag de 13e. Vandaag en nog een keer in oktober. Ben jij bijgelovig en sluit je je het liefst op om maar zo min mogelijk risico te lopen op ongelukken, of vind je het maar kul? Je kunt maar beter voorbereid zijn!

Waar komt het bijgeloof in vrijdag de 13e vandaan én hoe overleef ik deze dag vol ongeluk?

In deze Weekly Queeste dus alle ins en outs over vrijdag de 13e. Ik ben niet bijgelovig, maar toch ben ik vandaag meer alert op dingen die misgaan. Mezelf kennende gaat er iedere dag wel genoeg mis, maar vandaag heb ik in ieder geval iets om het op af te schuiven. Hoe kom je als brokkenmaker deze dag een beetje veilig door?

[heading size=4 style=underline]Oorsprong[/heading]Dat bijgeloof moet ergens vandaan komen. Er zijn verschillende verklaringen, waarbij het christelijke geloof een grote rol speelt. Zo was vrijdag de dag dat Jezus gekruizigd werd, maar ook de dag dat de Romeinen doodsvonnissen voltrokken en ook in Engeland was vrijdag de dag van executies. Vrijdags moest dus wel een ongeluksdag zijn.
Dan het getal 13. Het getal 12 is het getal van perfectie en 12 + 1 dus wel ongeluk moet brengen (meer dan perfect wordt van gezegd dat het wel ongeluk móet brengen). Ook het aantal van 13 personen aan tafel van Jezus tijdens het laatste avondmaal geeft ongeluk aan.
Wat dichterbij onze tijdslijn is vrijdag 13 oktober 1307 de datum dat de Tempeliers op grond van valse beschuldigingen zijn gearresteerd, wat het einde markeerde van de Tempeliers. Ook een Noorse sage heeft vrijdag de 13e als ongeluksdag bestempeld doordat de god Loki ongenodigd kwam partycrashen en de wereld zo in de rouw dompelde. Nog een verklaring is dat op vrijdag de 13e heksen bij elkaar kwamen.
Maar moeten we wel zo ver teruggaan in de tijd? Pas op 3 april 1896 werd voor het eerst in Nederland schriftelijk melding gemaakt van vrijdag de 13e. Overgewaaid uit de VS, waar in 1881 een officier het getal 13 tart door een 13-gangen diner voor 13 mensen (13 mensen aan tafel zou ongeluk brengen, toch refererend naar Het Laatste Avondmaal?) op elke 13e van de maand te organiseren. De eerste editie was op een vrijdag. Pas na verschijning van het boek Friday the Thirtheenth in 1907 wordt vrijdag de 13e echt gezien als ongeluksdag.
(Bron: Wikipedia)

[heading size=4 style=underline]Tips[/heading]Bijgeloof of niet, je kunt dus maar beter goed voorbereid zijn als je vandaag gaat trainen. Want sommige situaties leveren risico in het kwadraat op!

Risico
Vooral in de ochtend wordt verwacht dat het glibberig is op de weg. Hoef je niet per sé in de spits de deur uit, werk dan een dagje thuis, of ga later naar je werk. Check voor je de deur uit gaat nog even de lokale situatie.
Oplossing: vermijd risico’s

Blij dat ik glij
Ga je vandaag buiten trainen? Houd er dan rekening mee dat er winterse neerslag ligt/kan vallen (afhankelijk van waar je je in Nederland bevindt). Sneeuw en ijzel kunnen voor spekgladde wegen zorgen en alles wat onder een laagje wit verdwijnt, zoals schuine stoeptegels en boomwortels,, is niet zichtbaar. Een fikse glij- of struikelpartij kan je zomaar een hersenschudding of botbreuken opleveren! Overigens brengt wandelen in de regen geluk. Het is maar dat je het weet.
Oplossing: schoenen met goed profiel aan en goed opletten

Getal 13
Blijf uit de buurt van het getal 13. Heeft je mandarijn 13 partjes? Eet hem niet op, Moet je 13 euro voor je boodschappen betalen? Dan stel je je boodschappen beter uit naar mogen (of pak nog snel een pak koekjes erbij). Een duurloop van 13 kilometer is af te raden, zeker op gladde wegen, via een route met 13 zwarte paaltjes, langs 13 koeien in de wei, een heksenkring van 13 paddenstoelen en 13 kruispunten die je over moet steken. En je zal maar op de 13e verdieping wonen! Voor een dagje maar niet de lift nemen, want stel je voor…
Oplossing: vermijd het getal 13, tenzij je niet bijgelovig bent

Depressie
Net een beetje meer vatbaar voor depressies vandaag, omdat het zulk grauw, saai weer is, vroeg donker en je denkt dat toch alles fout gaat? Doorbreek die negatieve spiraal en probeer de situatie te relativeren. Vergaat de wereld? Nee? Accepteer vervolgens de situatie, zoals die is en kijk vooruit. Morgen is het weer een nieuwe dag én geen vrijdag de 13e meer!
Oplossing: accepteer

Focus
Vrijdag de 13e is typisch zo’n dag dat je focus ligt op alles wat fout kan gaan. Dan zul je zien dat er die dag ook héél erg veel mis gaat. Zie je wel? Komt omdat het vrijdag de 13e is. Maar als je je focus nu verlegt naar het positieve en juist kijkt naar al die kleine wondertjes en mooie dingen om je heen, dan zul je zien dat er vandaag veel meer wél goed gaat dan niet goed!
Oplossing: verleg je focus

Mocht je onverhoopt door deze adviezen toch verongelukken? Denk maar zo: morgen is het weer een nieuwe dag!

[heading size=4 style=underline]Oproep![/heading]Voor mijn Weekly Queeste ben ik altijd op zoek naar vragen. Een queeste in een queeste zeg maar. Heb jij een vraag waar je echt niet uitkomt? Wil je weten hoe je sneller kunt worden op een 5 kilometer, hoe je moet toe trainen naar een halve marathon, wat je nu beter wel en niet kan eten in de ochtend voor een wedstrijd, hoe je je het beste kunt kleden bij diverse weersomstandigheden, of je met een kater wel of niet moet gaan hardlopen, wat je doet tegen startkak, hoe je een push up kunt leren of die verrekte double unders? Stuur dan je vraag in! Geen vraag is te gek of te dom. Voor jou ga ik op zoek naar het antwoord. Jouw vraag wordt mijn queeste en voor jou ga ik door water en vuur. Of modder. Voor het antwoord ga ik de strijd aan, het avontuur tegemoet, of ren ik gillend weg. Wie weet zie jij vervolgens jouw vraag mèt mijn antwoord in woord en beeld (o… ooo…) terug op RunAndreaRun.nl! Stuur je vraag in via het contactformulier met als onderwerp “Queeste” en vergeet je naam en mailadres niet.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!