Weekly Queeste

Let’s go outside Weekly Queeste #16

Terwijl ik mijn standaard rondje door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug loop, valt me iets op. Het lijkt wel steeds drukker te worden met lopers, wandelaars, fietsers, etc. En dat heeft niet met het weer of het tijdstip van mijn loopje te maken. Vergeleken met een jaar of tien geleden lijkt het wel of steeds meer mensen de rust van de natuur opzoeken. In mijn Weekly Queeste van deze week onderzocht ik de toenemende populariteit van de buitensport.

[heading size=4 style=underline]De Queeste[/heading]Die toegenomen ‘drukte’ is niet alleen te merken op mijn standaard rondje. De populariteit van trailruns, obstacleruns en andere sporten buiten de gebaande paden neemt steeds verder toe. Werd je een paar jaar geleden nog gek aangekeken als je met schoenen aan kwam zetten waar van die grote noppen onder zaten, tegenwoordig heb je voor iedere soort onverharde ondergrond een schoen. Tel daarbij de meest uitgebreide sportwatches met GPS-functie, hoogtemeter, etc en alle andere attributen die we in een rugzak met drinkzak kunnen meeslepen op en ik kom tot de conclusie dat de natuur hot is. En commercieel. Niet alleen voor sporters, maar kijk ook eens naar de voedingsindustrie.
De Queeste van deze week:

Hoe komt het toch dat we met z’n allen de rust van de bossen, de polders, de uitgestrekte heidevelden, de bergen, het strand en de duinen opzoeken, genietend van de vegetatie en vogels en andere geluiden om ons heen, uitkijkend naar een ree of vos die misschien voor ons het pad over steekt? Weg uit de drukte van alle dag en het liefst steeds langer, verder en extremer?

[heading size=4 style=underline]Beleving[/heading]Hardlopen is nog steeds een groeiende sport. Na de eerste hardlopersgolf in de jaren ’70 en de tweede eind jaren ’90 zitten we nu in de derde golf. Zo’n 2 miljoen Nederlanders trekt regelmatig de loopschoenen aan. Opvallend is dat deze derde golf, maar ook de lopers uit de eerdere golven, steeds meer waarde hechten aan de beleving van het lopen. Nog nooit liepen zoveel mensen met een app of juist in een loopgroep. Nog nooit werden er zoveel schaamteloze selfies gemaakt en niet eerder lieten we ons via social media zo beïnvloeden door wat andere lopers allemaal beleven onderweg. “Been there, done that” wordt verruild voor “ontdek je plekje” en “new experiences”. Niet altijd maar hetzelfde rondje, maar als een Columbus op ontdekkingstocht. Avonturen beleven met zo nu en dan de intentie: hoe gekker hoe beter.

[heading size=4 style=underline]Vrijheid[/heading]Ons werk, school, gezinsleven, sociale verplichtingen, clubjes, vraagt veel van ons. Niets fijners om even alles los te laten en tot rust te komen door de rust om ons heen op te zoeken. De vrijheid tegemoet. En waar vind je meer vrijheid dan in de natuur? Weg van de gebaande paden, maar slingerend over single tracks, waarbij je op moet letten hoe je je voeten zet. Op jezelf aangewezen, met je rugzakje met bevoorrading bij je, je route zoekend, de mooie natuur ontdekkend en obstakels overwinnend. Even verlost van de bewoonde wereld en de drukte van social media, maar just me, myself en de natuur.

[heading size=4 style=underline]Sportieve uitdaging[/heading]Waar we voorheen vooral sneller wilden lijkt er nu een kentering plaats te vinden. Omdat we ‘de top’ toch niet halen als recreatieve loper, kunnen we beter de uitdaging met onszelf aangaan. Onze eigen grenzen opzoeken, onszelf fysiek uitdagen. Door langere afstanden te gaan lopen, de trails op te zoeken, maar ook de opkomst van obstacle runs en bootcamp past perfect in dit beeld. You’ve been nowhere if you haven’t been out of your comfortzone.

[heading size=4 style=underline]Disciplines[/heading]Niet gek dus dat een aantal disciplines binnen de loopsport steeds populairder worden.
Trailrunning: Trailrunning is enorm in opkomst. Een aantal jaar geleden werden er maar enkele kleinschalige trailruns georganiseerd, vooral over onze landsgrenzen heen, maar tegenwoordig hebben organisaties grote moeite om die kleinschaligheid te bewaren. Trailruns zijn vaak ver van te voren uitverkocht en het alleen dwalen door de natuur op zoek naar de juiste route gebeurt tegenwoordig nogal eens een lint van trailrunners., waarvan nog niet iedereen op de hoogte is van de geldende normen der natuur. Je afval meenemen in plaats van in de natuur droppen met de gedachte: ‘dat ruimt de organisatie wel op’.
Obstacle running: Alleen of met je (minder) sportieve collega’s of vrienden een route afleggen, waarbij je voor obstakels komt te staan, die je in het dagelijkse leven niet tegen komt. Zo’n overwinning op een obstakel en jezelf geeft je een boost zelfvertrouwen en is fantastisch voor de team spirit. Dat hebben we toch mooi samen gedaan! Van individuele sport naar teambeleving. Binnen enkele jaren is deze sport uitgegroeid naar een paar events op jaarbasis, naar een paar events per weekend.
Survival: De opkomst van obstacle running heeft er voor gezorgd dat de oerhollandse survivalsport een toename in het aantal leden en deelnemers van survivalruns laat zien. Survival is alleen veel technischer en kent hindernissen die meer op de natuur zijn geïnspireerd. Wordt door velen zwaar onderschat. Zij komen zichzelf, en de doorgewinterde survivalaar, keihard tegen.
Bootcamp: Kunnen wij in het dagelijks leven niet beter functioneren en voelen we ons niet beter als in ons vel als we wat sterker zijn? Vrouwen streven lang niet allemaal meer naar “size 0”, maar “size Hero”: Strong is the new skinny. Met alleen hardlopen kom je daar niet, dus zie je overal de bootcamp, Crossfit-achtige en aanverwante trainingsgroepen ontstaan, waar veel vrouwen maar uiteraard ook mannen zichzelf in het zweet werken. Laagdrempelig, gezellig en functioneel.
Free Running: Dare devils, vooral jongeren, maken het nog extremer door elementen in de stad als hekken, bankjes, muren, trapleuningen, maar vooral ook de ruimte er tussen te gebruiken voor hun acrobatische tricks. Free running kent zijn basis als ontsnappingstechniek in de Vietnamoorlog.

[heading size=4 style=underline]Oproep![/heading]Voor mijn Weekly Queeste ben ik altijd op zoek naar vragen. Een queeste in een queeste zeg maar. Heb jij een vraag waar je echt niet uitkomt? Wil je weten hoe je sneller kunt worden op een 5 kilometer, hoe je moet toe trainen naar een halve marathon, wat je nu beter wel en niet kan eten in de ochtend voor een wedstrijd, hoe je je het beste kunt kleden bij diverse weersomstandigheden, of je met een kater wel of niet moet gaan hardlopen, wat je doet tegen startkak, hoe je een push up kunt leren of die verrekte double unders? Stuur dan je vraag in! Geen vraag is te gek of te dom. Voor jou ga ik op zoek naar het antwoord. Jouw vraag wordt mijn queeste en voor jou ga ik door water en vuur. Of modder. Voor het antwoord ga ik de strijd aan, het avontuur tegemoet, of ren ik gillend weg. Wie weet zie jij vervolgens jouw vraag mèt mijn antwoord in woord en beeld (o… ooo…) terug op RunAndreaRun.nl! Stuur je vraag in via het contactformulier met als onderwerp “Queeste” en vergeet je naam en mailadres niet.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!