Weekly Queeste

Mij een zorg – Weekly Queeste #30

Ik dook onder in saaie kost en droog papier. De zorgverzekeraars hebben hun premies voor 2016 bekend gemaakt en ik was nieuwsgierig of ik als sporter op dit moment nog wel de juiste zorgverzekering heb. In de Weekly Queeste deze week nam ik de zorgverzekeringen eens onder de loep.

[heading size=4 style=underline]De Queeste[/heading]Het einde van het jaar is al weer in zicht en op televisie komt niet alleen Sinterklaas voorbij, maar ook reclame van de ziektekostenverzekeraars. Het is weer zo ver. De premies voor 2016 zijn bekend gemaakt en NU, ja NU heb je de mogelijkheid over te stappen.

Waar moet ik als sporter op letten als ik een nieuwe zorgverzekering af sluit?

[heading size=4 style=underline]Saaie boel?[/heading]Zeg eens eerlijk. Weet jij precies wat jouw zorgverzekering wel en niet dekt? En wat er ieder jaar aan wijzigingen in je polis worden doorgevoerd? Ik zelf leg de polisvoorwaarden altijd op de stapel met administratie die ik moet opbergen en doe er verder niets mee met het idee “ als het nodig is weet ik het te vinden en kijk ik er dan wel in”. Is dat handig? En betaal ik nu niet te veel?
Het is absoluut geen lolletje om je in zorgverzekeringen te verdiepen, het is zulke droge saaie kost. Ik kan wel tig leukere dingen verzinnen! Maar ik wil eigenlijk wel eens wat meer weten over de verschillen tussen zorgverzekeringen in de geboden en gedekte zorg en in prijs.

[heading size=4 style=underline]Zorgverzekering[/heading]Sinds 1 januari 2006 kennen we de Zorgverzekeringswet. Met dis systeem werd de marktwerking in de zorg ingevoerd. Zorgverzekeraars concurreren om de gunst van de verzekerden en zorgverleners concurreren om gecontracteerd te worden door zorgverzekeraars. Er is dus een stelsel ontstaan van tientallen verschillende zorgverzekeraars en ontelbare aanbieders.
Iedere inwoner in Nederland is verplicht om een zorgverzekering of basisverzekering af te sluiten. Deze ziektekostenverzekering dekt noodzakelijke zorg. Naast de verplichte basisverzekering staat het je vrij om aanvullende verzekeringen af te sluiten, bijvoorbeeld voor tandartskosten. Het is mogelijk om van zorgverzekeraar te wisselen. Dat kan eens per jaar tussen half november en 31 januari.
Zorgverzekeraars zijn verplicht een ieder die zich via hen wil verzekeren te accepteren. Iemand met een hoog risico op hoge zorgkosten (bijvoorbeeld chronisch zieken), mag door de zorgverzekeraar niet geweigerd worden.
Daarnaast geldt er voor volwassenen een eigen-risico. Dit bedrag is variabel en kun je zelf bepalen met een minimum van € 385,-. Bij bepaalde zorg betaal je dus eerst zelf de kosten voordat ze in aanmerking komen voor vergoeding via de zorgverzekeraar.

[heading size=4 style=underline]Overstappen?[/heading]De overheid heeft bepaald welke zorgonderdelen in de basisdekking vallen, terwijl de zorgverzekeraar zelf de aanvullende verzekeringspakketten samen stelt. Ieder jaar worden weer wijzigingen doorgevoerd. Het is daarom bijna niet meer bij te houden waar je nu wel en niet voor verzekerd bent als je je niet in de polisvoorwaarden te verdiepen. Daarnaast bepalen zorgverzekeraars ieder jaar op een bepaalde datum hun premies voor het volgende jaar. Die zijn onlangs op 17 november 2015 bekend gemaakt. Jouw goedkope keuze van een eerder jaar kan nu dus een stuk duurder uitvallen ten opzichte van andere verzekeraars. Lang leve de marktwerking…

[heading size=4 style=underline]Tips voor sporters[/heading]Met 2016 voor de deur is het dus handig om je eigen zorgverzekering even te checken. Hou jij wel rekening met je fysiobezoeken nu je een langdurige blessure hebt? Wil je komend jaar een sportmedisch onderzoek laten doen? Ben je brildragend en heb je een sportbril nodig (heeee… *er rinkelt een belletje*)? Of heb je een beperking en ben je daarom afhankelijk van sportprotheses? Oftewel, past jouw zorgverzekering nog wel bij jou? Betaal je niet te veel? Of biedt een andere zorgverzekeraar meer voor minder? Met deze tips kun je misschien wel geld uitsparen!
– Vanaf 1 januari 2016 maakt de sportarts onderdeel uit van de basisverzekering. Dat betekent dat de kosten hiervan vergoed worden en de sportarts ook toegankelijk is voor iedereen. Houd er wel rekening mee dat deze kosten onder het eigen risico vallen.
– Ga je regelmatig naar een fysiotherapeut? Controleer dan of jouw fysiotherapeut een contract heeft afgesloten met jouw zorgverzekeraar. Anders betaal je mogelijk (een deel van) de rekening zelf. Dit kun je checken op de website van Independer.
– Diverse zorgverzekeraars bieden een speciale zorgverzekering aan voor sporters. Bijvoorbeeld het Extra Sport pakket van Zilveren Kruis. Deze pakketten bieden ruime vergoedingen voor bijvoorbeeld sportmedisch advies, voedingsvoorlichting, sportbrillen- of lenzen., sportprotheses, etc. Ook kun je hiermee vaak korting krijgen bij sportwinkels en fitnesscentra.
– Informeer eens bij je sportvereniging of zij zijn aangesloten bij een collectief. Vaak kun je daarmee korting krijgen op zowel je basisverzekering als aanvullende verzekering. Ben je lid van de Atletiekunie? Dan krijg je bij het Zilveren Kruis korting op je basis- en aanvullende verzekeringen.
– Ben je gezond en heb je weinig zorg nodig? Overweeg dan je eigen risico te verhogen. Daarmee kun je tot wel een paar honderd euro per jaar korting krijgen op je zorgverzekering. Lees hier meer over het (verhogen van) het eigen risico.

Indien je meer informatie wilt over de best passende zorgverzekering voor jouw, dan helpt Independer je graag bij het uitzoeken en biedt ook daarna nog service en hulp bij vragen.

[heading size=4 style=underline]Oproep![/heading]Voor mijn Weekly Queeste ben ik altijd op zoek naar vragen. Een queeste in een queeste zeg maar. Heb jij een vraag waar je echt niet uitkomt? Wil je weten hoe je sneller kunt worden op een 5 kilometer, hoe je moet toe trainen naar een halve marathon, wat je nu beter wel en niet kan eten in de ochtend voor een wedstrijd, hoe je je het beste kunt kleden bij diverse weersomstandigheden, of je met een kater wel of niet moet gaan hardlopen, wat je doet tegen startkak, hoe je een push up kunt leren of die verrekte double unders? Stuur dan je vraag in! Geen vraag is te gek of te dom. Voor jou ga ik op zoek naar het antwoord. Jouw vraag wordt mijn queeste en voor jou ga ik door water en vuur. Of modder. Voor het antwoord ga ik de strijd aan, het avontuur tegemoet, of ren ik gillend weg. Wie weet zie jij vervolgens jouw vraag mèt mijn antwoord in woord en beeld (o… ooo…) terug op RunAndreaRun.nl! Stuur je vraag in via het contactformulier met als onderwerp “Queeste” en vergeet je naam en mailadres niet.

Dit artikel is mede tot stand gekomen met Independer.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!