Weekly Queeste

Onweer en hardlopen Weekly Queeste #20

Warme, zwoele zomeravonden. Wie houdt er nu niet van? We hebben al een paar keer de 30 graden aangetikt en ik hoop dat we nog vele mooie zomerdagen mogen volgen nu het morgen echt zomer is! Maar dat levert meteen een mooie vraag op dit ik vorige week kreeg, toen het onweerde na een warme dag. In de Weekly Queeste van deze week werp ik een licht (wat een woordspeling) op onweer.

[heading size=4 style=underline]De Queeste[/heading]De warmte, zeker als de temperatuur boven de 30 graden uitkomt, zorgt er voor dat ik mijn looptraining het liefst in de avonduren doe (als ik niet in de gelegenheid ben ’s ochtends te trainen). Maar juist in die avonduren is de kans op onweer aanwezig. Precies op het moment dat je je hardloopschoenen uit de kast trekt, begint het te rommelen.

Help, wat moet ik doen als het onweert?

[heading size=4 style=underline]Hoe ontstaat onweer[/heading]De kans op onweer is het grootst na een warme zomerdag. Je voelt het al aan de atmosfeer: een hoge luchtvochtigheid, het is benauwd en drukkend warm. In de lucht vormen zich al dikke wolkenpakken. Nog even en het onweer barst los, maar… hoe werkt dat nu eigenlijk?
Op een heldere zomerse dag warmt de zon het aardoppervlak op. Vocht verdampt en stijgt met de warme lucht omhoog. Daar koelt de lucht af en condenseren de vochtdeeltjes tot waterdruppels. Kenmerkend voor een onweerswolk is de extreme stijging, waardoor de waterdruppeltjes in de nog hogere koudere luchtlagen komen. Zo ontstaan ijskristallen en nog hoger hagelstenen. Door het gewicht vallen de hagelstenen weer naar beneden en botsen op de ijskristallen. Hierbij ontstaan ontladingen, omdat de ijskristallen over het algemeen positief geladen en de hagelstenen negatief. Deze ontladingen zoeken een weg. Door de hoge lading in de wolk wordt de lucht eronder ioniserend. Er ontstaat als het ware een kanaal vanuit de wolk naar het aardoppervlak waarbinnen de ontlading plaats zal vinden: het doorslagtraject. Het laatste stukje tot de aarde bepaalt de punt van inslag. Over het algemeen zal de inslag op het hoogste punt in het binnen het doorslagtraject plaatsvinden.
De ontlading is zichtbaar als een flits, daarna volgt de donder. Omdat de ontlading zorgt voor een extreme temperatuurstijging van de lucht, zet de lucht uit waardoor een drukgolf ontstaat. Dit hoor je als de donder. Afhankelijk van de afstand van de inslag kan de donder en knal (dichtbij) of rommelend (verder af) zijn. De afstand van de inslag is grofweg te bepalen door het aantal seconden te tellen tussen de flits en de donder. Drie seconden staat gelijk aan ongeveer 1 kilometer.

[heading size=4 style=underline]Het onweer overleven[/heading]Wat doe je dan? We weten allemaal dat hardlopen tijdens onweer onverstandig is, dus laat de schoenen maar mooi in de kast. Maar wat als het nou begint te donderen als je op het verste punt van je huis bent? Met deze tips overleef je het onstuimige Nederlandse weer.

[heading size=4 style=underline]Check buienradar[/heading]Als je het weer een beetje volgt weet je wanneer er kans op onweer is. Warme, zwoele dagen zijn bij uitstek voedingsbodems voor onweer. Check dus voordat je de deur uit gaan een buienradar. Onweer in het vizier? Wees dan verstandig en train op een ander moment. De kans op onweer is in de ochtend een stuk kleiner. Maar heb je die mogelijkheid niet, schuif je training dan een dagje door of wissel je looptraining in voor een training binnen in de Crossfitbox of boulderhal (althans dat zou ik doen).

[heading size=4 style=underline]Overvallen[/heading]Ben je net lekker onderweg, begint het te rommelen! Wat is het verstandigs: rechtsomkeert naar huis sprinten, of toch ergens schuilen? Eerst moet je weten hoever het onweer bij je vandaan is. Is de tijd tussen de flits en de donder minder dan 10 tellen, dan moet je maken dat je je zelf in veiligheid brengt. Bij minder dan 3 tellen zit je midden in de donderbui.

[heading size=4 style=underline]Schuilen[/heading]Zoek dan een veilige plek op waar je kan schuilen. Bij voorkeur een gebouw waar je overdekt staat. Dat is niet zo’n probleem als je op de baan traint en de kantine in kan duiken. Maar in het bos of velden wordt het lastiger. Vermijd open velden, water en hoge en/of metalen voorwerpen, zoals lantaarnpalen en hoogspanningsmasten, maar ook afrasteringen en hekken. Zoek in een open gebied een zo laag mogelijke plek op, zoals een greppel. Ga op je hurken zitten met de voeten naast elkaar en maak je zo klein mogelijk. Ga niet plat op de grond liggen! Bliksem kan namelijk op 2 manieren inslaan: rechtstreeks in jou, maar ook in een boom vlakbij. In het laatste geval zoekt de stroom ontlading in de directe omgeving en de kans is dan groter dat jij hier ook een stoot van mee krijgt.
Loop je in een groep? Ga dan niet met z’n allen op een hoopje zitten, maar verspreid je. Hiermee verklein je het risico om geraakt te worden.
In het bos blijf je het liefste uit de buurt van de hoge bomen. Zoek een lager bosje uit en schuil daaronder. Niet alleen zoekt de bliksem het hoogste punt op, een ander gevaar schuilt in vallende takken of bomen.
Staat je auto in de buurt? In een auto waarvan de metalen onderdelen onderling verbonden zijn (dus geen kunststof auto of cabrio) ben je veilig. Houdt ramen en deuren gesloten en blijf van metalen onderdelen af. De carrosserie werkt als een kooi van Faraday.

[heading size=4 style=underline]Telefoons en iPods[/heading]Ontdoe je tijdens onweer van geleidende materialen, zoals oordopjes van iPods of smartphones. Je zal niet de eerste zijn die door het dragen van oordopjes ernstige brandwonden en interne verwondingen op loopt. De kabeltjes werken namelijk als geleiders. Hierdoor wordt de kans op ernstige verwondingen bij inslag vergroot.

[heading size=4 style=underline]Oproep![/heading]Voor mijn Weekly Queeste ben ik altijd op zoek naar vragen. Een queeste in een queeste zeg maar. Heb jij een vraag waar je echt niet uitkomt? Wil je weten hoe je sneller kunt worden op een 5 kilometer, hoe je moet toe trainen naar een halve marathon, wat je nu beter wel en niet kan eten in de ochtend voor een wedstrijd, hoe je je het beste kunt kleden bij diverse weersomstandigheden, of je met een kater wel of niet moet gaan hardlopen, wat je doet tegen startkak, hoe je een push up kunt leren of die verrekte double unders? Stuur dan je vraag in! Geen vraag is te gek of te dom. Voor jou ga ik op zoek naar het antwoord. Jouw vraag wordt mijn queeste en voor jou ga ik door water en vuur. Of modder. Voor het antwoord ga ik de strijd aan, het avontuur tegemoet, of ren ik gillend weg. Wie weet zie jij vervolgens jouw vraag mèt mijn antwoord in woord en beeld (o… ooo…) terug op RunAndreaRun.nl! Stuur je vraag in via het contactformulier met als onderwerp “Queeste” en vergeet je naam en mailadres niet.

Bron: www.beterhardlopen.nl

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!