Weekly Queeste

Op hoogtestage – Weekly Queeste #25

Met twee WK’s in het vooruitzicht wordt er momenteel nog even keihard getraind, voordat ik ga afbouwen en afreis naar de VS. Regelmatig wordt me gevraagd hoe ik train voor het WK. In de maand september staan de Weekly Queeste’s in teken van mijn voorbereidingen voor de WK’s.

[heading size=4 style=underline]Weekly Queeste[/heading]De afgelopen tijd heb je vast foto’s voorbij zien komen waarbij ik in een muur met gekleurde grepen hang.

Maare…  wat is boulderen eigenlijk en wat zijn de voordelen? Hoe helpt dit bij de voorbereidingen voor de WK’s? En is dit hoogtestage?

[heading size=4 style=underline]Boulderen?[/heading]Aangezien ik vorig jaar al merkte waar mijn zwakke punten lagen, heb ik het afgelopen jaar mijn trainingsschema volledig omgegooid om met die zwakke punten aan de slag te gaan. Grip in de handen kun je nooit genoeg hebben en sinds januari ben ik een vaste bezoeker (zo niet onderdeel van het meubilair) bij Kei Boulderhal in Amersfoort. Boulderen is namelijk niet alleen heel erg leuk, maar op meerdere vlakken enorm nuttig in de voorbereidingen voor de WK’s. Zoals Kei zelf omschrijft:

Boulderen is de meest spectaculaire tak van het sportklimmen. Op een wand van slechts 4 meter hoog probeer je via korte routes omhoog te klimmen. Daarvoor is kracht, souplesse en intelligentie nodig. Boulderen is puzzelen met je lichaam. Je wordt er sterk, gespierd, slim en lenig van.
Het woord ‘boulder’ betekent kei of rots in het Engels. Bij het boulderen beklim je rotsblokken. Dit gebeurt buiten op echte rotsblokken in de natuur of binnen in een boulderhal. Voor de veiligheid ligt er een dikke valmat op de grond.

De muren zitten vol met gekleurde grepen. Iedere kleur is een bepaalde moeilijkheidsgraad en de boulderroutes bestaan uit een cluster van een enkele kleur bij elkaar. Soort van puzzeltjes die je op moet lossen om boven te komen. De ene route vraagt meer kracht of balans, de andere route meer techniek of lenigheid. Boulderen is dus een heel veelzijdige sport, die je zo zwaar kunt maken als je zelf wilt. En bovenal: het is heel verslavend. Merkte ik al na één keer boulderen.
RunAndreaRun boulderen
[heading size=4 style=underline]Grip[/heading]
De reden waarom ik eigenlijk met boulderen ben begonnen: vergroten van de gripkracht in de handen. Aangezien in je handen vrij weinig spierweefsel, ten opzichte van gewrichten en pezen, aanwezig is, is dit iets wat tijd kost om te trainen. Pezen laten zich nu eenmaal moeilijker trainen dan spieren en de belasting moet geleidelijk opgebouwd worden. Dat geldt trouwens niet alleen voor de handen, maar de aanhechtingen in de armen kunnen ook overbelast raken als je iets te fanatiek gaat klimmen. Helemaal als je dynamische routes gaat klimmen, oftewel routes waarbij je soms los moet komen van de muur en vervolgens aan je arm(en) hangt te bungelen. Maar terug naar de grip: hoe moeilijker de route, hoe kleiner of lastiger de grepen zijn die je vast kunt houden. Soms gebruik je maar een paar vingers. Imagine de kracht die je in je handen ontwikkeld! Dat helpt me op obstakels als monkeybars, touwen, etc. Kijk trouwens niet gek op dat je handen er uit gaan zien als schuurpapier. It’s part of the game.
RunAlongRun boulderen
[heading size=4 style=underline]Total body workout[/heading]
Naarmate de moeilijkheidsgraad toe neemt, zul je merken dat je steeds meer van je lichaam moet vragen om een route uit te klimmen. Ook al klim je vooral met je benen (grote spieren, dus daar zit de meeste kracht in), je ontkomt er niet aan dat de armen flink aan het werk worden gezet. Mijn onderarmen zijn al regelmatig aan pap geklommen! En wat te denken van de core-spieren? Balanceren tegen de muur vraagt om spierspanning in het gehele lichaam, evenals een boulderroute in de overhang (denk aan spiderman die aan het plafond plakt), waarbij je je heupen richting de muur (plafond) duwt om jezelf lang te maken om de volgende greep te kunnen pakken. Niet gek dat na een stukje klimmen je hartslag aardig de lucht in kan schieten en de zweetdruppels op je voorhoofd staan!
11329762_10206945953714478_522712255133711604_n

[heading size=4 style=underline]Valangst[/heading]Nog een reden voor mij om te boulderen. Mijn valangst overwinnen, die ik heb sinds ik vorig jaar tijdens het WK uit een obstakel kletterde en mijn rug blesseerde. Als de dood ben/was ik om op de rug te vallen. Maar bij boulderen is het juist belangrijk om te kunnen vallen en dit op een veilige manier te doen. Vallen is dus part of the training en op deze manier overwin ik heel langzaam mijn valangst.
RunAndreaRun boulderen
[heading size=4 style=underline]Hoogtevrees[/heading]
Zelfde met hoogtevrees. Dit heb ik dan niet, maar ik kan me voorstellen dat er veel mensen zijn die een muur van 4 meter toch best eng vinden. Door langzaam op je eigen tempo je grenzen op te zoeken, je lichaam te leren kennen en grenzen vervolgens een beetje verlegt door een greep hoger te klimmen is het voor iedereen mogelijk een stukje hoogtevrees te overwinnen. Omdat je tot maximaal 4 meter kunt klimmen (dat is dus toch iets te laag voor hoogtestage) en er matten op de vloer liggen, kan er weinig gebeuren.

[heading size=4 style=underline]Fun[/heading]Eigenlijk het belangrijkste van alles: boulderen is hartstikke leuk. Je kunt gemakkelijk in je eentje gaan boulderen maar leuker is het om met vrienden te doen. Samen uitvogelen wat nu de route naar boven is, welke techniek je moet gebruiken, falen, vallen, weer proberen, lachen, beetje gek doen, even languit op de mat uitrusten. Zonder lol is sporten een heel stuk minder leuk. Of je nu voor het eerst gaat boulderen of als een volleerde zuignap aan de muur plakt; boulderen is een laagdrempelige sport die voor ieder niveau geschikt is.
RunAlongRun boulderen
[heading size=4 style=underline]Your try![/heading]
Een keertje komen boulderen in Amersfoort? Dat kan! Ik heb een superleuke tegenprestatie voor jouw donatie vanaf € 50,-. Want naast een social shout out, kaartje vanaf de WK’s, een kortingsbon van Altijdsporten.nl ontvang je eenmaal entree bij Kei Boulderhal (inclusief huurschoentjes en instructie doorrr… mij!). Je maakt ook nog eens kans op een conditietest bij Energylab of een tube FIT Sportbalsem!

Eén reactie

  • _ilsche

    Leuk artikel!! Als echte sportklimmer vind ik sportklimmen natuurlijk veel vetter :p
    Heel herkenbaar die schuurpapier handen!
    Misschien zie ik je wel een keer in Kei!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!