Weekly Queeste

Weekly Queeste #2 Senior af…

Ook al is het maar een verschil van een dag, vanaf morgen zal niets meer hetzelfde zijn. De hele hardloopsport krijgt voor mij een andere dimensie (ok, dat is wel een beetje overdreven, maar toch he!). Voor de Atletiekunie ben ik namelijk senior af en begeef ik me tussen de masters… Het verschil van één dag is het verschil tussen jong en oud, tussen nieuwbakken en ouwe rot, tussen… Ja verzin er nog een paar. Maare… wat is dat eigenlijk? Een master? In het kader van mijn Weekly Queeste stelde ik mezelf die vraag, omdat ik denk dat er wel heel wat mensen zijn die hier nieuwsgierig naar zijn.

[heading size=4 style=underline]Becoming V35[/heading]Ok, genoeg sentiment! Morgen ben ik dus jarig en word ik 35 (man wat een leeftijd…). Laat dat nou net de grens zijn die de Atletiekunie hanteert voor de scheiding tussen senioren (tot 35 jaar) en master (vanaf 35 jaar). Vanaf morgen kom ik iedere vijf jaar in een nieuwe leeftijdscategorie terecht. Maar ik treur niet. Nee dit biedt perspectief. Want, een nieuwe categorie, betekent een schone lei. Pr’s zullen gelopen worden als verse master in de categorie V35.

[heading size=4 style=underline]Wiki knows it[/heading]Die categorie-indeling jouw onbekend? Dat is niet zo vreemd, want je hebt er niet altijd (bewust) mee te maken. De categorie-indeling komt vooral in de atletiekwedstrijdsport voor. Deze is in het leven geroepen om getalenteerde jonge sporters met gelijkgestemden te laten strijden om de prijzen. Een 7-jarig talent tegenover een 16-jarig talent is natuurlijk niet echt eerlijk. De 16-jarige heeft zeer waarschijnlijk al veel meer trainingsjaren en spierkracht. Daarom zijn er wedstrijden en kampioenschappen naar leeftijd, waar meer met gelijken gestreden kan worden. Internationaal zijn atleten junior/jeugd tot en met het jaar van de negentiende verjaardag. De overgang naar de senioren vindt plaats op 1 januari van het jaar waarin men twintig wordt. De onderverdeling van de junioren is niet internationaal vastgelegd en verschilt van land tot land. In Nederland en Vlaanderen is de onderverdeling als volgt, waarbij gekeken wordt naar het jaar waarin men negentien wordt, enzovoort. De doorschuiving bij de categorieën vindt in Nederland gemakshalve plaats per 1 november, omdat atleten dan de hele winter in dezelfde leeftijdsgroep trainen en wedstrijden doen. Voor records en ranglijsten is 1 januari de grens.

Nederland België Verjarend naar:
Junior-A Juniores 19 en 18 jaar
Junior-B Scholieren 17 en 16 jaar
Junior-C Cadetten 15 en 14 jaar
Junior-D Miniemen 13 en 12 jaar
Pupil-A2 Pupillen 11 jaar
Pupil-A1 Pupillen 10 jaar
Pupil-B Benjamins 9 jaar
Pupil-C Benjamins 8 jaar
Minipupil Benjamins 7 of jonger

Om de stap van junioren naar senioren wat te verzachten zijn er internationale kampioenschappen voor neo-senioren ingevoerd. Talenten die bij de junioren in de top meededen, bleken namelijk bij de senioren soms hun motivatie te verliezen, omdat ze niet meer zo in de schijnwerpers stonden, terwijl ze na een paar jaar trainen opnieuw tot de top zouden kunnen behoren. Neo-senior is men in de jaren waarin de 20e, 21e en 22e verjaardag vallen. In de lage landen zijn er wedstrijden voor deze categorie onder de naam ‘beloften’. Tot zover de junioren.

Het omgekeerde gebeurt bij het ouder worden. Er komt een moment, dat jongere atleten altijd sterker zullen blijken te zijn. Om toch met gelijken te kunnen strijden, is de mastersatletiek ingevoerd. Master is men vanaf de 35e verjaardag en de overgang naar een volgende vijfjaarsklasse gebeurt op de verjaardag zelf. (Bron: wikipedia) Op Prorun staat nog een mooi (en confronterend) artikel over atletiek en ouder worden.

[heading size=4 style=underline]Just run![/heading]De loopsport is officieel onderdeel van de atletiek, maar toch merk je bij heel veel wedstrijden niet veel van de categorie-indeling. Meestal zijn dit (recreatieve) trimlopen, wedstrijden die niet onder auspiciën van de Atletiekunie worden georganiseerd, of kleinschalig wedstrijden. Zeker bij kleine wedstrijden heb je vaak alleen te maken met een indeling dames en heren en zo nu en dan nog een verdeling in een paar categorieën. Afhankelijk van het aantal deelnemers (hier zijn geen maatstaven voor, dat bepaalt een organisatie zelf) worden bijvoorbeeld de leeftijdscategorieën senioren en V35 (dus alle dames tot 40 jaar) samengevoegd. Wat jij hier van merkt? Niets, tenzij je in de voorste regionen mee loopt voor de prijzen.

[heading size=4 style=underline]Oproep![/heading]Voor mijn Weekly Queeste ben ik altijd op zoek naar vragen. Een queeste in een queeste zeg maar. Heb jij een vraag waar je echt niet uitkomt? Wil je weten hoe je sneller kunt worden op een 5 kilometer, hoe je moet toe trainen naar een halve marathon, wat je nu beter wel en niet kan eten in de ochtend voor een wedstrijd, hoe je je het beste kunt kleden bij diverse weersomstandigheden, of je met een kater wel of niet moet gaan hardlopen, wat je doet tegen startkak, hoe je een push up kunt leren of die verrekte double unders? Stuur dan je vraag in! Geen vraag is te gek of te dom. Voor jou ga ik op zoek naar het antwoord. Jouw vraag wordt mijn queeste en voor jou ga ik door water en vuur. Of modder. Voor het antwoord ga ik de strijd aan, het avontuur tegemoet, of ren ik gillend weg. Wie weet zie jij vervolgens jouw vraag mèt mijn antwoord in woord en beeld (o… ooo…) terug op RunAndreaRun.nl! Stuur je vraag in via het contactformulier met als onderwerp “Queeste” en vergeet je naam en mailadres niet.

Foto: Action48.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!