Weekly Queeste #9 Help ik kan niet kakken!
Ik kan me er bijna niets bij voorstellen, maar het komt regelmatig voor… Niet kunnen kakken, terwijl het startschot over een half uur klinkt en je wéét dat je nog minstens één keer een grote boodschap moet doen. Dit keer geen startkak, maar eerder dwarskak. Met rommelende darmen, gasexplosies en koliekkrampen sta je in het startvak… Deze Weekly Queeste heeft een luchtje…
[heading size=4 style=underline]De Queeste[/heading]Help! Wat moet ik doen als ik voor een wedstrijd niet kan kakken, terwijl ik echt nog een keertje moet? Deze noodkreet vraagt om een snelle actie, want een verstopping kan uiteindelijk een smerig zaakje worden. De Weekly Queeste van vandaag in een nette formulering:
Hoe kan ik mijn stoelgang bevorderen voor aanvang van een wedstrijd.
[heading size=4 style=underline]Kakken zul je![/heading]Kakken (ik hou hier rekening met onze zuiderburen door het woord poepen maar niet in de mond te nemen…) en hardlopen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Enerzijds stimuleert beweging de stoelgang en anderzijds is hardlopen strontvervelend als er wat dwars zit. Daarom is het helemaal vervelend als je op je racedag, perfect voorbereid, een half uur voor de start nog zit te stressen op een dixie. WHY?? Normaal gesproken heb je geen last van opstoppingen en nu… Misschien heb je naar het buitenland moeten reizen voor je wedstrijd, zit je in een andere tijdszone, heb je weinig gedronken (vanwege het reizen) of zijn je darmen door ander voedsel wat van slag. Met de volgende tips zul je met een stuk meer ontspanning (van de sluitspier) aan de start staan.
Koffie
Alhoewel studies geen bewijs leveren, zweren heel veel hardlopers bij een bak koffie in de morgen om makkelijker te kunnen ontlasten. Cafeïne lijkt laxerend te werken, al is dat voor de koffiekenners een fabel. Eerlijk gezegd: ik ren naar het toilet na het drinken van koffie… Alhoewel dat ook kan komen door de warmte van de drank. Het schijnt dat de warmte van koffie (geldt ook voor thee en warm water) er voor zorgt dat de bloedvaatjes in het spijsverteringssysteem open gaan staan en daarmee de spijsvertering stimuleren.
Bewegen
De oplossing lijkt simpel en het is niet voor niets dat er vlak voor het startschot nog een file bij de dixies staat: beweging zorgt er voor dat de stoelgang gestimuleerd wordt. Zo krijgen heel veel lopers tijdens hun warming up aandrang en ontstaat er een kakfie. Begin dus ruim op tijd voor de wedstrijd met je warming up, zodat je nog voor die file een dixie of bosje in kunt duiken om even rustig te zitten. Vergeet niet altijd pleepapier van huis mee te nemen voor als je op de bosjes bent aangewezen, of in een dixie zonder papier komt te zitten.
Routine
Heb jij te maken met een stoelgang waar je de klok op gelijk kunt zetten en komt daarmee het lopen van je wedstrijd in de knel? Gooi dan je routine om. Ga de dag(en) voor de wedstrijd schuiven met je maaltijden en drinken, zodat je op je racedag je pitstop hebt gehad als je moet starten. Is het nog niet zo ernstig? Dan is wat vroeger opstaan dan normaal wellicht al de oplossing om je spijsvertering genoeg wakker te schudden om tijdig je extra ballast kwijt te zijn.
Massage
Ok, deze kwam ik tegen op internet… Ik ben blij dat ik dit nog niet hoef te proberen…
A recent UCLA study suggests that putting gentle pressure on the perineum—the area between your genitals and anus—may help break up and soften stools for people who have been suffering from constipation. While it’s not yet a common treatment prescribed by doctors (and it wouldn’t be her first line of advice for runners who don’t typically have pooping problems), Schnoll-Sussman says that it may be helpful for people with specific types of blockages or medical conditions. “It might be worth a try if you’re in a bind,” she says—and while it will probably be a bit awkward, it certainly can’t hurt.
Bron: Runnersworld.com
Zenuwen
Bij mij is dit hèt wondermiddel om totaal geen last te hebben van verstoppingen: zenuwen. Door de zenuwen schiet alles wat er van boven in gaat met een noodgang door mijn darmstelsel de pot in. Een paar manieren om je zenuwen een boost te geven:
– scherpe doelen stellen
– je race visualiseren
– je door je loopmaatjes op laten jutten
– last minute al je spullen voor je race in pakken
– de site van het loopevent helemaal doorspitten
[heading size=4 style=underline]Ongelukje…[/heading]Maar het kan ook misgaan als het echt niet lukt voor je start nog even te downloaden. Net hoefde je niet en nu krijg je tijdens het lopen een dusdanige aandrang dat je onmiddellijk MOET. Geen dixie te bekennen, ook geen bomen, geen toiletpapier bij de hand. Wat doe je dan? Stoppen, een café in, op straat zitten, of laten lopen…? Laten lopen? Uhu… Je zal niet de eerste (en ook niet de laatste zijn) die in de broek kakt. Ik bespaar je de foto’s, maar google kent geen geheimen…
En dan? Tja… hier heb ik geen ervaring mee. Maar denk maar zo: iedereen kakt en een wasmachine krijgt veel schoon.
[heading size=4 style=underline]Safety first![/heading]Wil je de kans op kakstress en ongelukjes verminderen? Dan kun je daar in je voorbereidingen rekening mee houden
Vezels
Vezels uit voeding zijn onmisbaar voor een goede stoelgang. Vezels bevorderen en ondersteunen namelijk een natuurlijke en regelmatige stoelgang. Ze hebben de eigenschap dat ze veel vocht kunnen opnemen en vasthouden en niet verteerbaar zijn. Door de sponswerking van vezels helpt een vezelrijke voeding zowel bij diarree als bij verstopping. De vezels zwellen op en zorgen daardoor voor een vaste, maar toch soepele ontlasting.
Drinken
Die vezels hebben vocht nodig om op te kunnen zwellen. Als je te weinig drinkt wordt je ontlasting harder en heb je dus meer moeite met ontlasten. Daar heb je op je racedag niet veel meer aan. Zorg dus dat je in de dagen in aanloop naar je wedstrijd ook voldoende (minstens 1,5 liter per dag) drinkt. Eet je heel vezelrijk? Dan is het zaak om meer te drinken (zeker 2 liter per dag).
Medicatie
Misschien is er iets anders aan de hand en is een bezoekje huisarts noodzakelijk. Die kan je diverse medicatie voorschrijven, zoals laxerende middelen of vezelrijke drankjes. Ik denk niet dat ik je hoef te vertellen dat je hier niet de dag voor of op je racedag mee moet gaan experimenteren…
[heading size=4 style=underline]Oproep![/heading]Voor mijn Weekly Queeste ben ik altijd op zoek naar vragen. Een queeste in een queeste zeg maar. Heb jij een vraag waar je echt niet uitkomt? Wil je weten hoe je sneller kunt worden op een 5 kilometer, hoe je moet toe trainen naar een halve marathon, wat je nu beter wel en niet kan eten in de ochtend voor een wedstrijd, hoe je je het beste kunt kleden bij diverse weersomstandigheden, of je met een kater wel of niet moet gaan hardlopen, wat je doet tegen startkak, hoe je een push up kunt leren of die verrekte double unders? Stuur dan je vraag in! Geen vraag is te gek of te dom. Voor jou ga ik op zoek naar het antwoord. Jouw vraag wordt mijn queeste en voor jou ga ik door water en vuur. Of modder. Voor het antwoord ga ik de strijd aan, het avontuur tegemoet, of ren ik gillend weg. Wie weet zie jij vervolgens jouw vraag mèt mijn antwoord in woord en beeld (o… ooo…) terug op RunAndreaRun.nl! Stuur je vraag in via het contactformulier met als onderwerp “Queeste” en vergeet je naam en mailadres niet.